3000 euro sparen en extra aflossen: Dirk (31) doet het, voor een vroeg pensioen
superbespaardersSommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Dirk (volledige naam bekend bij de redactie, red.) (31), die tijdens de lockdown zijn grootste besparing heeft gedaan.
Dirk (31)
Leeft met: zijn vriendin en dochter van 5 maanden
Woont in: een koopwoning in Drechtsteden
Maandelijks gezamenlijk inkomen: ca. 5900 euro. Dirk is salesmanager en zijn vriendin bouwkundige.
Totale gemiddelde uitgaven: ongeveer 2900 euro per maand
Vaste lasten: 900 euro
Zorgverzekering: 2 x 86,50 euro (goedkoopste met hoogste eigen risico + 2 procent korting i.v.m. jaarbetaling)
Boodschappen: 500 euro
Sporten: 50 euro
Horeca: 150 euro
Kleding: 225 euro
Vervoer (benzine, ov): 275 euro voor privéauto + auto van de zaak wordt niet privé gebruikt (bespaart 457 euro p/m)
Kinderopvang: 625 euro netto
Sparen: 1500 euro (door vriendin)
Extra aflossing hypotheek: 1500 euro (door Dirk)
Waarom leef je zo zuinig?
,,Ik zeg altijd: verdienen is moeilijker dan besparen. Je kunt morgen naar je baas stappen en om loonsverhoging vragen, maar die kan zeggen: ‘Het is nu coronatijd, kom over een half jaar maar terug.’ En daarna volgt er wellicht weer een ander excuus. Vandaar dat ik ervoor kies om bewust met geld om te gaan.”
Je vriendin spaart, maar jij niet. Hoezo niet?
,,Door het extra aflossen van de hypotheek gaan de maandelijkse lasten omlaag, en mocht er onverhoopt iets gebeuren dan kunnen mijn meiden blijven wonen waar ze wonen.”
Hoe let jij op de centen?
,,Door bij boodschappen en kleding te kijken naar aanbiedingen besparen we naar schatting zo’n 125 euro per maand. Afgelopen weekend haalde ik bijvoorbeeld wat bij Dirk, waar het oorspronkelijke bedrag 100 euro was. Ik heb 60 euro betaald.”
,,Bij de aanschaf van een kinderwagen zochten we via internet naar de beste prijs, om daarna nog in de winkel te onderhandelen. Zo bespaarden we 400 euro. Maar we besparen ook door bijvoorbeeld het eigen risico op de zorgverzekering te verhogen, aangezien we jong zijn. En door in één keer de jaarlijkse premie te betalen besparen we 70 euro per jaar. Door jaarlijks te switchen van abonnementen (tv, energie) besparen we 60 euro per jaar.”
,,Maar eerlijk gezegd hebben we de grootste besparing gemaakt tijdens de lockdown. Aangezien toch alles dicht is, rijd ik dit jaar mijn leaseauto niet meer privé. Voor ons is dit een besparing van 407 euro per maand. Omdat de bijtelling nu ook niet meer bij het loon wordt opgeteld, krijgen we ook nog eens 50 euro extra per maand terug voor de kinderopvang van onze dochter.”
Hoe heb je zo bewust met geld leren omgaan?
,,Als kind ben ik samen met mijn zus niets tekort gekomen, en mijn ouders hebben mij geleerd dat het handig is om altijd wat achter de hand te hebben. Ik weet nog goed hoe in mijn tienertijd vrienden met bijbaantjes elke maand geld tekort kwamen, en ik, die veel minder verdiende, wel wat wist over te houden.”
,,Van kleins af aan kreeg ik zakgeld. Als ik dan bijvoorbeeld Pokémonkaarten wilde kopen, zeiden mijn ouders: dat is dan zes weken zakgeld. ‘Zo, dat is lang sparen!’ dacht ik dan. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik er deze week achter kwam dat Pokémonkaarten inmiddels 400.000 euro kunnen opbrengen.”
Waar kwam de zuinigheid van je ouders vandaan?
,,Mijn vader is wat ouder, hij is opgegroeid in de oorlog, de hongerwinter en daarna de wederopbouw van ons land. Dat was best een moeilijke periode.”
Je hebt een kleintje van vijf maanden. Ga je haar ook zuinig opvoeden?
,,Wij gaan zeker proberen dat gedachtegoed aan onze dochter mee te geven, bewustwording kan een degelijk fundament in haar leven creëren.”
Dirk heeft al vroeg van zijn ouders geleerd hoe hij met geld moest omgaan. Geven of gaven jouw ouders jou ook adviezen? Je kunt het onderaan dit artikel vertellen. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Zijn er zaken waar je liever niet op bezuinigt?
,,Qua boodschappen gaan we meestal voor A-merken, tenzij de B-merken echt beter smaken. Zo probeerden we eens een goedkopere pindakaas, maar blijven we toch bij Calvé met stukjes noot, want die smaakt het beste. We gaan voor het lekkerste en gezondste.”
En welke uitgaven doe je liever niet?
,,Ter voorbereiding op de komst van onze dochter hebben we vorig jaar de woonkamer aangepakt, zoals vloerverwarming en een stukje keuken erbij. Zo’n eenmalige uitgave die te overzien is, vinden we niet zo erg, maar vaste lasten die maandelijks terugkeren willen we zo laag mogelijk houden.”
Wat is je uiteindelijke droom met het geld dat je overhoudt?
,,Onze droom is vrijheid creëren en geen zorgen te hoeven hebben om geld. Als je voor een werkgever werkt, vijf dagen in de week, van acht tot vijf met een paar uurtjes vrij in de avond en in het weekend twee dagen, dan kun je veertig jaar doorgaan maar eigenlijk gaat je tijd dan weg zonder dat je het doorhebt. Hopelijk kunnen we wat eerder stoppen met werken en onze tijd dan besteden aan leuke dingen.”
Waar zou je graag de meeste tijd aan besteden?
,,Samen zijn met mijn meiden. Dat is onbetaalbaar.”
Is je spaargeld straks nog wel wat waard, nu de rente historisch laag is? Kijk daarover deze video:
De vaste lasten zijn iets om gemakkelijk op te besparen. Jaarlijks je energieleverancier vergelijken is bijvoorbeeld een slimme manier om goedkoop uit te zijn. Independer heeft er een handige tool voor:
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Superbespaarder
Mirjam: 'Ik bel één keer per jaar en zeg: ik zie dat het elders goedkoper kan. Dan krijg ik korting'
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? In deze rubriek laten we een superbespaarder aan het woord. Deze keer Mirjam Geerards (47), die vaak gratis producten uit de supermarkt haalt. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMtips en trucs
Pingelen voor beginners: voor succesvol afdingen gelden een aantal gouden regels
Alles wordt duurder, maar vaak valt er best te praten over de prijs. Bovendien is het een leuk spelletje. Zo pak je de onderhandelingen het beste aan.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
superbespaarders
Sandra (29) jaagde er 3000 euro per maand doorheen: ‘Was aan het eind altijd blut’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Sandra Boon (29), die met haar eigen methode binnen no time haar financiële doelen behaalde. -
Superbespaarders
Lieke (23) let op de centen: ‘Vriendinnen fluiten me terug wanneer ik doorsla’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Lieke Nusteling (23) die liever niets uitgeeft om later keuzevrijheid te hebben.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer