Wij hebben de nieuwe Harry Potter-game gespeeld: vijf dingen die opvielen
ReviewOp 10 februari is de eerste écht grote Harry Potter-game beschikbaar. Wij hebben hem alvast gespeeld en zetten vijf opvallende dingen op een rij.
Harry Potter kreeg de afgelopen jaren genoeg games, maar vaak waren het kleinere titels die samen met een nieuwe film verschenen. Ze waren snel uitgespeeld en boden weinig ruimte om de boel te verkennen. Wat dat betreft is Hogwarts Legacy wel anders: hierin kun je het kasteel Zweinstein, het nabijgelegen dorpje Hogsmeade en de omringende natuur helemaal uitpluizen.
Het is een zogeheten ‘sandbox’. Je kunt het verhaal volgen, maar bent ook vrij om alles te gaan verkennen en je eigen pad te bepalen. Daarmee ben je al snel tientallen uren zoet.
1. Je kunt een transpersonage maken
Harry Potter-schrijver J.K. Rowling was de afgelopen jaren het middelpunt van aandacht, nadat ze door critici meermaals werd beschuldigd van transfobie. Ook Nikkie de Jager, bekend als NikkieTutorials, was in 2020 fel tegen de auteur: ‘Je hebt geen idee hoeveel pijn je mensen aandoet. Schaam je’, twitterde ze.
Het is daarom opvallend dat de game haaks staat op de uitspraken van Rowling. Dat zie je al vanaf het eerste moment, als je zelf een personage mag maken. Je kiest daar niet tussen een man of een vrouw, maar kiest een gezichtsstructuur, lichaam en kapsel. Achteraf kies je of dit personage bij de heksen of de tovenaars in de slaapzaal terechtkomt.
De game laat je op die manier een transpersonage maken, zonder dat je een expliciete genderidentiteit hoeft te kiezen. In de rest van de game wordt daar ook rekening mee gehouden: als je wordt aangesproken, gebruiken personages het Engelse, onzijdige ‘they’.
2. Een prachtige, accurate wereld
In eerdere Harry Potter-games zagen we stukken van Zweinstein digitaal herbouwd worden, maar dit is voor het eerst dat heel het kasteel vrij verkend kan worden. Een kasteel dat één op één uit de films lijkt te zijn overgenomen. Zalen, klaslokalen en gangenstelsels zien er exact uit zoals waar we Harry, Hermelien en Ron al zagen rondlopen.
De hoeveelheid details is ook indrukwekkend. Tafels liggen vol potten en ingrediënten, in de slaapzaal pruttelt een theepot tussen de stapels boeken en schilderijen aan de muren komen tot leven terwijl je langs ze loopt. Het voelt als een wereld waarin wordt geleefd.
3. Harry is er niet, maar alle bekende voorouders wel
Hogwarts Legacy vindt honderd jaar voor de Harry Potter-boeken plaats. Dat geeft de makers ruimte om een eigen verhaal te vertellen - Harry en zijn vrienden zijn allemaal nog lang niet geboren. Daarnaast kunnen we zien hoe Zweinstein ervoor stond voordat Voldemort de wereld bedreigde.
Maar de makers laten de boeken nooit helemaal los. Veel bekende personages zijn voorouders van bekende namen. In het begin heb je bijvoorbeeld professor Wemel, wiens naam je wel kent van Harry’s beste vriend in de boeken. Het zijn leuke onderonsjes voor fans, maar de wereld kan daardoor soms ook wel klein voelen: alsof alles alleen maar draait om een handjevol families.
4. Het is een beetje saai geschreven
We willen niet zeggen dat Hogwarts Legacy een slecht geschreven game is. Het verhaal kabbelt prima door en bouwt de wereld aardig goed uit. Maar het is tegelijkertijd wat saai. Bijna ieder personage dat je tegenkomt is vriendelijk en beleefd, zonder noemenswaardige karaktertrekken. Het voelt alsof de makers niemand willen kwetsen, maar hierdoor ontbreekt ook ieder gevoel van spanning.
Het zorgt er ook voor dat bijna iedereen op elkaar lijkt. Klasgenoten zijn haast niet uit elkaar te houden en vergeet je na afloop ook weer snel. Daarnaast heeft het spel ook weinig unieke spelsystemen, waardoor Hogwarts Legacy nooit een eigen smoel krijgt.
5. Je kunt meer dan alleen Zweinstein verkennen
Zoals hierboven beschreven kun je Zweinstein helemaal verkennen, maar daar houdt het niet op. Daarnaast is ook het dorpje Hogsmeade te bezoeken, waar je in tal van winkels materialen koopt om bijvoorbeeld upgrades mee te maken.
En de wereld is zelfs nog groter dan dat: op de kaart vind je meerdere valleien en bossen om in te duiken. Het maakt de totale gamewereld buitengewoon groot - genoeg om tientallen uren in te verdwalen.
Esmeralda is superfan van Harry Potter en hij speelt dan ook een grote rol in haar leven (video):
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo worden echte acteurs in een game of animatiefilm gestopt
In moderne games spelen echte acteurs de hoofdrol, die met gekke pakken hun bewegingen vastleggen. Dat noemen ze ‘motion capture’, maar hoe werkt dat eigenlijk? -
Dit beeldscherm van 500 euro is het beste om op te gamen
Wie een beetje goed wil gamen, haalt al snel een speciale monitor in huis. Met snellere responstijden en een hoge ververssnelheid tonen ze het beeld zo accuraat mogelijk, zodat je geen frame hoeft te missen. We hebben samen met de redactie van BestGetest het beste model van dit moment geselecteerd. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
De beste games voor mensen die van mooie verhalen houden
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen en het is veel makkelijker om mee te beginnen dan je denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor liefhebbers van een goed verhaal.
-
Waarom zou je afwillen van big tech, en hoe doe je dat?
Bedrijven als Google verzamelen data en gebruiken die in hun verdienmodel. Daardoor weten die bedrijven veel over je - voor veel mensen een onprettig gevoel. En zo zijn er wel meer bezwaren tegen big tech, een geuzennaam om de allergrootste technologiebedrijven mee aan te duiden. Arnoud Wokke van Tweakers zet zijn tips voor een big tech-vrij leven op een rij. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?