West-Brabant in de ban van...

Drie kwesties of gebeurtenissen die de Patatgeneratie (ook) in de regio West-Brabant blijvend bij zullen blijven.

Mistramp op A16

Een kettingbotsing in dichte mist zorgt op 6 november 1990 voor een inferno op de A16 bij Breda/ Prinsenbeek. Acht mensen overlijden, 27 raken (zwaar) gewond. Meer dan 100 voertuigen zijn bij de aanrijding betrokken. De ramp gebeurt vlak nabij de plaats waar in 1972 een vergelijkbaar incident aan 13 mensen het leven kostte.

Volledig scherm
6 nov 1990: enorme ravage na verkeersramp in dichte mist op de A16. © Johan van Gurp/BN DeStem

Gemeentelijke herindeling

Meerdere gemeentelijke herindelingen zorgen voor commotie in West-Brabant. Kleine gemeenten worden opgeslokt door grotere buren om het lokale openbaar bestuur minder gefragmenteerd te kunnen laten opereren. De plannen stuiten medio jaren 90 in verschillende plaatsen op hevig protest, onder meer in Wouw en Bavel.

Volledig scherm
Vasthoudende aktievoerders medio jaren 90 tegen de plannen voor gemeentelijke herindeling. © jaap wolterbeek

Klokkenluider

Bredanaar Paul van Buitenen brengt als klokkenluider bijna in zijn eentje de Europese Commissie ten val. De ambtenaar presenteert een rapport over frauduleus handelen van de commissie. Op 15 maart 1999 treedt de commissie in zijn geheel af. Van Buitenen zit later zelf ook vijf jaar in het Europees Parlement, naar eigen zeggen als fraudejager.

Volledig scherm
Paul van Buitenen met zijn boek over fraude in de Europese Commissie. © ANP
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Er is een bouwvak,
maar geen 'nieuwsvak'
  PREMIUM

  Er is een bouwvak, maar geen 'nieuws­vak'

  Maandag zit het er weer op. De zomervakantie. Inmiddels landen de eerste collega's hier weer voorzichtig op de klep. Met een lekker kleurtje, sommigen wat vakantiekilootjes zwaarder, in elk geval allemaal weer met een volle batterij. En nadat iedereen alle belevenissen heeft gedeeld, constateren we dat we weer een zomer zijn 'doorgekomen'. Volgens sommigen bestaat komkommertijd niet, in de regio-journalistiek is de zomer echter wel een 'taaie periode'.
 2. Soixante neuf: het is meer iets voor zon- en feestdagen
  column

  Soixante neuf: het is meer iets voor zon- en feestdagen

  Nu de Tour de France is afgelopen, wilde ik het eens met u over de Franse toer hebben. De Franse toer is de ouderwetse uitdrukking waarmee men het seksuele tijdverdrijf soixante neuf omschrijft. Er kleeft sowieso iets Frans aan deze activiteit. In het deftige Duits heet het französicher Verkehr of Duettbläserei, de volkse variant is Tuten und Blasen. Al in de Kamasutra, het 2000 jaar oude Indische leerboek voor pasgetrouwde stellen, werd het aangeduid als specialiteit: iets voor de fijnproever. Het is duidelijk geen alledaagse vorm van geslachtsgemeenschap, meer iets voor zon- en feestdagen.