West-Brabant in de ban van...

Drie kwesties of gebeurtenissen die de Patatgeneratie (ook) in de regio West-Brabant blijvend bij zullen blijven.

Mistramp op A16

Een kettingbotsing in dichte mist zorgt op 6 november 1990 voor een inferno op de A16 bij Breda/ Prinsenbeek. Acht mensen overlijden, 27 raken (zwaar) gewond. Meer dan 100 voertuigen zijn bij de aanrijding betrokken. De ramp gebeurt vlak nabij de plaats waar in 1972 een vergelijkbaar incident aan 13 mensen het leven kostte.

Volledig scherm
6 nov 1990: enorme ravage na verkeersramp in dichte mist op de A16. © Johan van Gurp/BN DeStem

Gemeentelijke herindeling

Meerdere gemeentelijke herindelingen zorgen voor commotie in West-Brabant. Kleine gemeenten worden opgeslokt door grotere buren om het lokale openbaar bestuur minder gefragmenteerd te kunnen laten opereren. De plannen stuiten medio jaren 90 in verschillende plaatsen op hevig protest, onder meer in Wouw en Bavel.

Volledig scherm
Vasthoudende aktievoerders medio jaren 90 tegen de plannen voor gemeentelijke herindeling. © jaap wolterbeek

Klokkenluider

Bredanaar Paul van Buitenen brengt als klokkenluider bijna in zijn eentje de Europese Commissie ten val. De ambtenaar presenteert een rapport over frauduleus handelen van de commissie. Op 15 maart 1999 treedt de commissie in zijn geheel af. Van Buitenen zit later zelf ook vijf jaar in het Europees Parlement, naar eigen zeggen als fraudejager.

Volledig scherm
Paul van Buitenen met zijn boek over fraude in de Europese Commissie. © ANP
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. De schatkamer van het Duitse voetbal
    PREMIUM

    De schatkamer van het Duitse voetbal

    Ruim twee jaar geleden zitten er 1.300 voetbaltrainers op de tribune bij PEC in Zwolle tijdens, het door de KNVB georganiseerde, trainingscongres. Het eigenwijze land waar vanuit de veelgeprezen jeugdopleidingen de ene na de andere creatieve voetballer doorstroomde is in paniek. De nationale competitie wordt steeds minder van niveau, en internationaal breken we allang geen potten meer. Ons Nederlandse voetbal stevent af op een sportief bankroet. En we zoeken de oplossing vlak over de grens... in Duitsland.