Volledig scherm
Column Niel Herijgens © Niels Herijgens

Twee heteromeiden die elkaar zoenen op een tijdschriftcover, mag dat?

Linda de Mol ligt al een paar dagen onder vuur. Of althans: niet Linda zelf, maar haar blad. En dan eigenlijk ook weer niet de gewone Linda., maar een van de vele spin-offs van het tijdschrift, Linda.meiden.

Op de cover van de nieuwste editie staan twee zoenende meisjes. Het zijn Anna Nooshin en Monica Geuze, twee vloggers met massa’s jonge fans: paar honderdduizend abonnees op YouTube, nog meer volgers op Instagram, dat werk. Schaarsgekleed en fotogeniek pakken ze elkaar en profil op de bek. Met als onderliggende boodschap dat dit dus ook gewoon kan, een vrouw met een vrouw.

Mooi statement, zou je zeggen. Toch vindt een deel van Nederland dat Linda de plank misslaat. Want Anna en Monica zijn hetero. Als je wil laten zien dat lesbische liefde normaal is, dan zet je toch juist een écht lesbisch stel kussend op de voorkant? Was dit soms gewoon weer bedoeld voor de ogen van hitsige hetero-mannen?

Bovendien zou het magazine vaker met dit incorrecte bijltje hakken: op de cover van L’Homo – nog zo’n Linda-afsplitsing – stonden al eens twee bekende heteromannen gay’tje te spelen.

Geen heel raar commentaar. Het is een beetje alsof je een speelfilm maakt over Johan Cruijff, en dan een basketballer de hoofdrol geeft. Anderzijds: waar staat geschreven dat magazinecovers een afspiegeling moeten zijn van de werkelijkheid? Alsof die niet heel vaak sexyer, BN’eriger, provocatiever ogen dan het echte leven.

Het protest speelt zich intussen vooral af op sociale media. Tientallen homo-, lesbo- en bi-koppels plaatsten daar een zoenselfie, vaak onder het pesterige motto ‘wil je erover praten, Linda?’. Best lief en met zo’n zachtaardig verweer is het lastig oneens zijn.

Toch zou ik ook niet te hard willen oordelen over Linda en haar kussende vlogvrouwen. Want intussen wordt volop gepraat, ook hier weer, over acceptatie van homoseksualiteit. Middel mislukt, missie geslaagd? De boodschap – mogen zijn wie je bent – lijkt me er hoe dan ook een om te zoenen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. De schatkamer van het Duitse voetbal
    PREMIUM

    De schatkamer van het Duitse voetbal

    Ruim twee jaar geleden zitten er 1.300 voetbaltrainers op de tribune bij PEC in Zwolle tijdens, het door de KNVB georganiseerde, trainingscongres. Het eigenwijze land waar vanuit de veelgeprezen jeugdopleidingen de ene na de andere creatieve voetballer doorstroomde is in paniek. De nationale competitie wordt steeds minder van niveau, en internationaal breken we allang geen potten meer. Ons Nederlandse voetbal stevent af op een sportief bankroet. En we zoeken de oplossing vlak over de grens... in Duitsland.