Volledig scherm
© Roy Wanders

Toos & Henk-tekenaar Paul Kusters: 'Mijn hoofd zit vol ideeën, ik kom levens tekort'

MAASTRICHT - In Venlo is momenteel een expositie over striphelden Toos & Henk te zien. Maastrichtenaar Paul Kusters (50) is hun geestelijk vader. En een eigenzinnige, zelfbewuste kunstenaar.

Een tentoonstelling over Toos & Henk. Wat is je gevoel daarbij?
"De cartoon in die vorm bestaat al vijftien jaar, met de figuren Toos & Henk ben ik nu tien jaar in de weer. Toen het Limburgs Museum in Venlo me belde om een boek over Toos & Henk te maken en een speciale tentoonstelling in het leven te roepen, was ik vereerd. De tentoonstelling is ook nog eens in diverse musea in het hele land te zien. Die erkenning betekent voor mij veel meer dan een goed contract."

Waarom zijn Toos & Henk populair?
"Ze zijn je buren; je kent ze, omdat ze bij jou in de straat wonen. En, als in een soap, elke dag even bij je langskomen. Ze maken dingen mee die we allemaal meemaken. Via Toos & Henk houd ik lezers een spiegel voor. Boeiend daarbij zijn de verschillen tussen man en vrouw. Ik vind vrouwen fantastisch, maar naarmate ik ouder word, zie ik steeds duidelijker hoe complex ze zijn. Mannen zijn meer tweedimensionaal, ze zijn gefocust op één doel en bereiken daardoor misschien wel sneller iets. Vrouwen zijn min of meer vierdimensionaal, leven in verschillende lagen tegelijkertijd, hebben meer doelen voor ogen en nemen hun hele leven mee in dat proces. Ik woon in één huis met mijn vrouw Ronny en mijn dochters Borry en Olly, dus ik weet waarover ik het heb. Ik ken Ronny sinds 1991 en we hebben samen typische Toos & Henk-dingen meegemaakt. De mooie kanten, maar ook de slechte tijden. Natuurlijk inspireert me dat als ik aan het werk ben. Voorbeelden? Een piloot die in paniek door de cabine rent na een noodlanding, ruzies in restaurants, en hotelkamers zonder zeezicht."

Waar haal je je creativiteit vandaan?
"Die is er eigenlijk altijd, daarom verveel ik me ook nooit. Mijn hoofd zit steeds vol ideeën, ik kom drie levens tekort. Ik ben elke dag met mijn werk bezig, wil creatief zijn. Daarom vind ik een wit doek of vel papier ook zo mooi: je kunt er nog alle kanten mee op. Het tekenaarsequivalent van een writer's block ken ik niet. Omdat ik altijd bezig ben, kan ik ook goed alleen zijn. Dagen, weken als het moet. Dat doe ik niet, want dan zit ik zo in een Toos & Henk-achtige relatiecrisis, natuurlijk."

De laatste jaren komen cartoonisten steeds vaker in het nieuws vanwege ophef over hun werk. Is het moeilijker geworden om als cartoonist actief te zijn?
"Vind ik niet. De komst van de sociale media zie ik als een verrijking. Het contact met de lezers is veel intenser geworden. Bovendien kan ik mijn werk nu beter toetsen. Misschien maak ik een cartoon die ik geweldig vind, maar mijn lezers juist niet. Daar houd ik rekening mee, want de klant is koning. Niet dat ik alleen sociaal wenselijke plaatjes wil maken, maar een cartoon is voor mij pas geslaagd als hij een grote groep mensen raakt. Daarom ben ik blij als een tekening op Facebook drieduizend likes krijgt, en stel ik mezelf kritische vragen als een cartoon maar achthonderd likes heeft. De Facebookpagina van Toos & Henk heeft 43.000 volgers, en dat binnen anderhalf jaar. Daar ben ik blij mee."

Heb je ooit een heftige reactie gehad op je werk?
"Dat is weleens gebeurd. In de jaren negentig tekende ik voor de Haagsche Courant. Ik maakte een spotprent over de Surinaamse president Desi Bouterse. Vlak daarna ontving ik thuis kogelbrieven en werd ik gebeld door mensen met een Surinaams accent. Ik deed geen aangifte van die bedreigingen, ik moest er een beetje om lachen. Als cartoonist moet je niet bang zijn, anders kun je dit werk niet doen."

Heb je artistieke voorbeelden?
"Als kind hield ik erg van komiek Kees van Kooten. Die was in zijn gloriejaren on-Nederlands goed. Tegenwoordig kijk ik alles van de Amerikaan Lois CK: harde en pure no-nonsensehumor. Verder wil ik ook de cabaretiers Freek de Jonge en Youp van 't Hek noemen. Een goede cabaretier is vaak een scherpe filosoof, en dat gold voor hen met name in de jaren negentig. Tegenwoordig staat Theo Maassen voor mij op eenzame hoogte."

Waar sta je over tien jaar?
"Ik weet niet of ik dan nog Toos & Henk-cartoons maak, al blijf ik ze tekenen zolang het publiek ze leuk vindt. Misschien bestaan tegen die tijd kranten niet eens meer. Ik ga in elk geval zoveel mogelijk schilderen. En ik zou graag wat rustiger willen wonen. Ik denk dan aan Noorbeek, het dorp waar ik met mijn honden wandel. Het is de mooiste plek van Limburg. Maar voor het zover is, moet ik Ronny nog zien te overtuigen."