Volledig scherm
Juryvoorzitter Frans Kapteijns: 'In Brabant genieten we op een bourgondische wijze van de daar gebrouwen kwaliteitsbieren.' © Frans Kapteijns

'Brabants Lekkerste Jury' is er klaar voor: 'Bierbrouwen is een vak, net als bierproeven'

HILVARENBEEK - Ga er maar aan staan: op één zomerse avond 39 bieren proeven om aan het eind ervan één als de lekkerste van Brabant aan te wijzen. Donderdag wacht die taak een gezelschap van zeven gepassioneerde en deskundige bierliefhebbers.

Maar een straf is het jureren beslist niet, wat voorzitter Frans Kapteijns betreft. Dit is immers het feestelijke motto van Brabants bekendste boswachter: 'In Brabant genieten we op een bourgondische wijze van de daar gebrouwen kwaliteitsbieren.'

Toch ligt de lat van Brabants Lekkerste Bier hoog, getuige het credo van een ander jurylid, docent bierbrouwen en brouwmeester Theo Sonnemans: 'Bierbrouwen is een vak, net als bierproeven'. 

Volledig scherm
Theo Sonnemans: 'Bierbrouwen is een vak, net als bierproeven.' © Theo Sonnemans

De drie Brabantse kranten riepen hun lezers deze zomer op zich te kandideren voor de jury. BN De Stem vaardigt aldus de uit Roosendaal afkomstige Rianne Joosse af. Rianne is landelijk voorzitter van de Nederlandse bierconsumentenvereniging PINT en heeft al in menige bierjury gezeten. Haar filosofie: 'Bier is beleving - met al je zintuigen. Bier beleven is proeven van de passie van de brouwer!'

Volledig scherm
Rianne Joosse: 'Bier is beleving - met al je zintuigen. Bier beleven is proeven van de passie van de brouwer!' © Tom Tacken

Gerda van Dongen, als Tilburgse het jurylid namens de lezers van het Brabants Dagblad, is jarenlang lid geweest van Amateur Bierbrouwersvereniging De Roerstok. Ze heeft er regelmatig in het proefpanel mogen plaatsnemen om de bieren van clubgenoten te keuren. Haar ervaring: 'Bier dat met aandacht ontwikkeld en gebrouwen is, haal je er direct tussenuit.'

Volledig scherm
Gerda van Dongen: 'Bier dat met aandacht ontwikkeld en gebrouwen is, haal je er direct tussenuit.' © Gerda van Dongen

'De kleur en geur van een biertje doen al veel, maar een krachtige smaak geeft voor mij altijd de doorslag!' Daarmee geeft Eline de Ridder haar geloofsbrieven af. Eline is bezig met haar masters in Innovation Sciences en Innovation Management aan de Technische Universiteit Eindhoven: een vernieuwende representante van het ED dus.

Volledig scherm
Eline de Ridder: 'De kleur en geur van een biertje doen al veel, maar een krachtige smaak geeft voor mij altijd de doorslag!' © Eline de Ridder

Komen we bij Jan Hemmer. De grote man achter het sprankelende Bierreclamemuseum in Breda nuanceert het machtsvertoon dat Eline etaleert: 'Bier mag smaakvol zijn, maar het moet geen klap in je gezicht geven!'

Volledig scherm
Jan Hemmer: 'Bier mag smaakvol zijn, maar het moet geen klap in je gezicht geven!' © Jan Hemmer

Ten slotte schuift Joris van Esch donderdagavond bij de jury van Brabants Lekkerste Bier aan. 'Gediplomeerd, internationaal biersommelier' mag hij achter zijn naam zetten. 'Het terroir van bier', verwijst Joris naar de wijnbouwwetenschap, 'zit in het hart van de brouwer, bijzonder als je dat kunt proeven...'

Volledig scherm
Joris van Esch: 'Het terroir van bier, zit in het hart van de brouwer. Bijzonder als je dat kunt proeven...' © Joris van Esch

Het territorium van de jury is donderdag de zolder van Museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek. Zaterdag maken de drie Brabantse kranten bekend welke drie brouwers genomineerd zijn voor de titel van Brabants Lekkerste Bier. Op zondag 10 september, tijdens het Historisch Bierfestival van museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek, maakt Frans Kapteijns bekend welk bier Brabants allerlekkerste is.

Bekijk op de kaart hieronder welke 39 brouwers deelnemen aan de verkiezing van Brabants Lekkerste Bier.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Er is een bouwvak,
maar geen 'nieuwsvak'
    PREMIUM

    Er is een bouwvak, maar geen 'nieuws­vak'

    Maandag zit het er weer op. De zomervakantie. Inmiddels landen de eerste collega's hier weer voorzichtig op de klep. Met een lekker kleurtje, sommigen wat vakantiekilootjes zwaarder, in elk geval allemaal weer met een volle batterij. En nadat iedereen alle belevenissen heeft gedeeld, constateren we dat we weer een zomer zijn 'doorgekomen'. Volgens sommigen bestaat komkommertijd niet, in de regio-journalistiek is de zomer echter wel een 'taaie periode'.
  2. Soixante neuf: het is meer iets voor zon- en feestdagen
    column

    Soixante neuf: het is meer iets voor zon- en feestdagen

    Nu de Tour de France is afgelopen, wilde ik het eens met u over de Franse toer hebben. De Franse toer is de ouderwetse uitdrukking waarmee men het seksuele tijdverdrijf soixante neuf omschrijft. Er kleeft sowieso iets Frans aan deze activiteit. In het deftige Duits heet het französicher Verkehr of Duettbläserei, de volkse variant is Tuten und Blasen. Al in de Kamasutra, het 2000 jaar oude Indische leerboek voor pasgetrouwde stellen, werd het aangeduid als specialiteit: iets voor de fijnproever. Het is duidelijk geen alledaagse vorm van geslachtsgemeenschap, meer iets voor zon- en feestdagen.