Volledig scherm
Bud en Denise achter de tap van Den Bud: ‘We zijn goed op elkaar ingewerkt.’ foto’s Léon Krijnen

Bij Den Bud komt enkel maar familie

Café Den Bud ligt precies 600 meter diep in België, vanaf de grenspaal bij Café Moskes, waar de grens dwars doorheen getrokken is. De meeste klantenkomen uit Nederland.Toer- en racefietsers,stappers, wandelaars,weekendtoeristen.

Het zou kunnen - het blijven tenslotte Hollanders - dat een deel van de Nederlanders in Meersel-Dreef vanwege de prijs een pint gaat pakken. Want voor € 1,25 worden ze in Nederland nergens meer getapt, en zo dicht bij de grens in België ook niet.

Tot de zomer van 2011 was Bud Eekels de laatste Mohikaan onder de Belgische kasteleins met een pint voor een Europiek. Tot ook brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek voor de zoveelste keer tot een lichte verhoging van een fust Primus besloot, en Bud gedwongen werd om boven één euro te gaan zitten.

"Ik verkoop liever honderd pinten van één euro dan twintig van twee", was jarenlang de strijdkreet van den Bud. Zijn oorspronkelijke naam weet ie zelf nog maar amper, dat ie in Rijen geboren is, weet bijna niemand. Zelf kan den Bud zich daar niets van herinneren: "Ik was twee toen mijn vader en en moeder naar België trokken."

Drie weken per jaar loopt het vaste cliënteel met de ziel onder arm, want dan is Den Bud gesloten. Drie keer per jaar een week vakantie, de rest van het jaar staan Bud en zijn eega Denise zes dagen per week klaar voor de klanten.

"Maar zo zie ik ze niet", zegt Bud zelf, "het is allemaal familie. Een grote familie. Er zijn er die bellen als ze niet kunnen komen op hun vaste tijd, zodat we ons niet ongerust hoeven te maken."

De klant die geen koning, maar familie is, komt dus niet omdat een pint bij Den Bud kost wat ie nergens kost, maar omdat hij zich thuis voelt vanwege de sfeer die in zijn tweede huiskamer hangt.

Volgens Bud en Denise is het voornamelijk dankzij die aangegroeide familie dat ze nog steeds een voor € 1,25 een Primus kunnen tappen. "Omdat het hier altijd zo gezellig is hebben we nog steeds plezier in, en kunnen we het samen aan. Met personeel zou ik voor € 1,25 geen pint meer kunnen tappen. En ook omdat we niet aan een brouwerij contract gebonden zijn. We zijn vrij om te doen of te laten."

Het zilveren jubileum van Café Den Bud gaat dit jaar, als het aan Bud ligt, geruisloos passeren. Glad vergeten, blijkt als we de historie nalopen. Van 1982 tot 1988 stond het kasteleins echtpaar Eekels-Eelen achter de tap in 'De Stad Lourdes', een paar panden ten noorden van Den Bud. Met een origineel Decap dansorgel, dat in 1988 aan een verzamelaar in Breda verkocht werd. Het pand van 'De Stad Lourdes' werd gesloopt door de projectontwikkelaar die er een appartementencomplex liet verrijzen, en het het orgel paste niet in het huidige café waar Bud en Denise in 1988 hun nering heen verhuisden.

Onder de familie van vaste klanten van Bud en Denise twee fietsclubs, De Dreefse Trappers en de Blauwmannen. Net zoals de rest van Nederland en België wachten de rijders van motorclub Op Dreef met smart op de komst van het voorjaar. De biljarters hebben van kou en gladheid geen last en rammelen de ballen alle avonden over het laken van de Verhoeven-tafel.

Gerookt wordt er binnen niet meer. Van Bud zou het wel mogen, omdat rook bij een café hoort, maar de controleurs komen in België vaker langs dan in Nederland en de boetes zijn hoog. "Een klant die rookt, krijgt een bekeuring van € 145,- en de kastelein de eerste keer al een boete van € 1650. Daarna lopen die boetes nog snel op ook."

Dus staan de rokers buiten, zoals tegenwoordig bijna overal te doen gebruikelijk. "Maar ik heb er zo'n biggenlamp opgehangen, zodat ze lekker warm staan. Ze hoeven geen kou te pakken."

Waar ze in België wel wat soepeler mee omgaan dan in Nederland, zijn de sluitingstijden. Die zijn daarom ook niet vast bij Den Bud: "Zo ongeveer zo lang als het gezellig is. En dan kan het wel eens wat later worden, als er aan de bar wereldproblemen opgelost moeten worden. Maar we staan altijd vroeg op, hoe laat het ook geworden is. Behalve op de donderdag, dat is de vaste vrije dag."

Altijd met z'n tweeën, is dat op een zomerdag wel vol te houden als het terras vol zit? "Awel, we zijn goed op elkaar ingewerkt, en het voordeel is dat de meeste klanten niet hoeven te bestellen. Die gaan zitten, en wij tappen wat ze willen hebben, want dat weten we wel. Dat scheelt op een dag nogal wat op en neer lopen."