Volledig scherm
Madonna, anno nu. Nog altijd een beetje gek, maar tegelijkertijd ook een muzikale diva die het al ruim 35 jaar volhoudt aan de top. EPA/FRANCK ROBICHON © EPA

80’s-pop voor het leven

PATATGENERATIE - Prince, Michael Jackson, Madonna; ze kwamen in 1958 nog geen drie maanden na elkaar ter wereld en groeiden in de jaren 80 uit tot de grootste popiconen ooit. ,,Hun muziek boeit nog altijd.”

Volledig scherm
Een foto van Madonna uit de film 'Who's That Girl?', 1987. (Photo by Juergen Vollmer/Redferns/Getty Images). Netpanty, kant, leer; de kleding van Madonna is altijd heel uitgesproken geweest. © Redferns

Jürgen Koevoets (1973) kan de kriebel nog steeds voelen. De kriebel in zijn buik, die hem als muziekminnende puber bekroop bij het luisteren naar Prince. ,,Ik hoorde niet eerder zulke klanken”, vertelt de nu 44-jarige Etten-Leurenaar. Prince kwam in zijn leven en liet hem niet meer los. 

Ook niet toen Jürgen in zijn jeugd muzikaal ronddwaalde tussen gitaarrock, grunge en pop. ,,Zijn grote kracht? Hij verraste je. Met iedere keer weer een nieuw geluid. Rond Prince hing altijd een buzz. Waar zou hij nu weer mee komen? Zou hij weer gaan touren? Hij deed nooit wat anderen van hem verwachtten.”

De Etten-Leurenaar hield en houdt van al zijn kanten. Van de nummers op Sign o’ the Times, één van de albums waarmee de zanger uit Minneapolis een groot publiek bereikte. Maar ook van de donkere kant van Prince. In de jaren 80 struinde Jürgen regelmatig door de platenzaak aan de Haagdijk in Breda, op zoek naar de meest obscure sing­les en bootlegs. En nog altijd is zijn verzameldrang niet getemd.

Volledig scherm
Ivo Kraus is superfan van popicoon Michael Jackson. Sinds 1982 - toen de lp 'Thriller' uitkwam - is hij in de ban van de muziek van The King of Pop. © peter van trijen/pix4profs

Ivo Kraus (1975) uit Roosendaal herkent de kriebel van Jürgen. Hij voelt deze bij de klanken van zijn muzikale held, Michael Jackson. Ivo herinnert zich zijn eerste kennismaking met het werk van de King of Pop nog goed. ,,Ik mocht als jongetje van 7 opblijven om ’s avonds laat naar de lancering van de muziekvideo Thriller te kijken. Dat had ik beter niet kunnen doen, ik kon er nachten niet van slapen.”

Maar al gauw pakte de muziek van Jackson hem helemaal in. Het ging zelfs zo ver, dat Ivo voor de release van het Dangerous album in 1991 een dag spijbelde van het Gertrudis Lyceum. ,,Ik stond om 9 uur ’s ochtends met mijn bonnetje voor de deur van V&D om het album als eerste in handen te krijgen. Vervolgens luisterde ik de hele dag naar die plaat.” Michael Jackson is voor hem nog steeds het allergrootste icoon van de jaren 80. ,,Natuurlijk kijk ik met een roze bril. Maar vraag op een willekeurig plein op de wereld wie Michael Jackson is en ze kennen hem. Dat lukt zelfs de Amerikaanse president niet.”

Quote

Mensen zien nu liefst elke twee jaar een nieuwe ster verrijzen

Jean-Paul Heck, muziekkenner

Prince, Madonna, Michael; ze waren de trendsetters voor een hele generatie. In de ogen van de fans van Prince kleurde de wereld na het uitkomen van de film Purple Rain paars. En wie herinnert zich niet de plastic armbanden van al die jonge meiden die op Madonna wilden lijken? Het liefst gecombineerd met een kanten topje en een wilde haardos.

De pop­iconen bepaalden ook hoe de jaren 80-generatie danste. Niet veel stappers konden net als Prince vanuit een volle split een rondje draaien. Wel waagden velen zich aan een imitatie van Michaels Moonwalk, waar je in de discotheek behoorlijk de blits mee maakte. Of denk aan de bekende Vogue-pose van de Queen of Pop, met de handen onder, naast en boven het gezicht. Waar Madonna in eerste instantie de dansstijl van de underground en gayscène bepaalde, werden haar bewegingen al gauw leidend voor een hele generatie.

Volledig scherm
Madonna-fan Diana Bruin heeft zelfs een grote tattoo van haar idool op haar bovenarm staan. foto Else Loof/Pix4Profs

Diana Bruin (1973) uit Breda begrijpt waarom. Voor haar is Madonna zoveel meer dan een zangeres. ,,Iedereen heeft een voorbeeld nodig, voor mij is zij dat.” Ze ontdekte Madonna als 9-jarig meisje door een poster in een popblad. De liefde is, meer dan zestig concertbezoeken later, alleen maar gegroeid. ,,Vroeger kleedde ik me als Madonna met strikken in het haar en al dat kant. Maar het virus sloeg jaren later pas echt toe, na mijn tweede concertbezoek, in 2004 in Parijs. Dat was magisch.”

Quote

De jaren 80, het tijdperk van mooie mensen. Popmuziek werd visueel. Hiermee konden artiesten als Madonna een fantasie­beeld creëren

Jean-Paul Heck, muziekkenner

Sindsdien reist ze de popster overal ter wereld achterna, met als hoogtepunt 21 concertbezoeken tijdens de tour van 2016/2017. Haar laatste concert was in Bangkok. ,,Je komt steeds dezelfde mensen tegen, haar fan­schare voelt als één grote familie.” Door haar fervente concertbezoek is ze tot de inner circle van de popdiva toegetreden. Diana is één van 51 twitteraars die worden gevolgd door Madonna. Voor Diana is de zangeres een icoon, omdat ze tegenwoordig zoveel meer doet. ,,Ze is een superslimme zakenvrouw, die opkomt voor homo’s en andere groepen in de maatschappij. Ze geeft mij kracht.”

Volgens de Bergse muziekkenner en recensent Jean-Paul Heck (1965) ligt de opkomst van MTV ten grondslag aan de iconisering van popgrootheden als Prince, Michael Jackson en Madonna. ,,De jaren 80, het tijdperk van mooie mensen. Popmuziek werd visueel. Hiermee konden artiesten als Madonna een fantasiebeeld creëren.” Michael Jackson en Prince hadden het volgens hem muzikaal zonder videoclips ook gered, voor Madonna lag dat moeilijker. ,,Haar muziek was minder spannend. Toch drukte zij met haar ongewone combinatie van uiterlijk en seks een sterke stempel op een generatie.”

Jean-Paul ziet anno 2017 nieuwe, vooral vrouwelijke, iconen ontstaan. Beyoncé, Kate Perry, Adele, om er maar een paar te noemen. Voor hen is het haast onmogelijk net zo groot te worden als hun voorgangers uit de jaren 80. ,,De aandachtspanne van nu is korter. Mensen zien nu liefst elke twee jaar een nieuwe ster verrijzen.”

Volledig scherm
Michael Jackson, anno 2005. Toen had hij al talloze operaties aan zijn gezicht achter de rug. EPA/JOSHUA GATES WEISBERG © EPA

Voor Jürgen en Ivo blijft de liefde voor hun idolen in ieder geval ook na hun dood bestaan. Voor Jürgen voelde de dood van Prince vorig jaar april als het verlies van een goede buurman. Hij luistert ook na diens dood met bewondering naar zijn werk. Want er blijft altijd wat nieuws te ontdekken in de oude nummers. En de Etten-Leurenaar kijkt reikhalzend uit naar wat er nog uit de tot op heden ongeopende kluis van Prince tevoorschijn komt. De kriebel blijft voelbaar, bij elke klank.

Zo ook bij Ivo. Die zeker weet dat er nog ergens een duet van Prince met Michael Jackson rondwaart. ,,Als die ooit boven water komt, wordt het direct een hit. Dat is de absolute macht die de popiconen van de jaren 80 nog steeds hebben.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. De schatkamer van het Duitse voetbal
    PREMIUM

    De schatkamer van het Duitse voetbal

    Ruim twee jaar geleden zitten er 1.300 voetbaltrainers op de tribune bij PEC in Zwolle tijdens, het door de KNVB georganiseerde, trainingscongres. Het eigenwijze land waar vanuit de veelgeprezen jeugdopleidingen de ene na de andere creatieve voetballer doorstroomde is in paniek. De nationale competitie wordt steeds minder van niveau, en internationaal breken we allang geen potten meer. Ons Nederlandse voetbal stevent af op een sportief bankroet. En we zoeken de oplossing vlak over de grens... in Duitsland.