Volledig scherm

15 jaar Toos & Henk: de lange geschiedenis van Suske en Wiske en BN DeStem

BREDA - Toos & Henk horen alweer 15 jaar bij onze krant en dat vieren we dit weekend met hun tekenaar. Maar de krant kent ook een lange geschiedenis met een ander illustere stripduo: Suske en Wiske.

Op 8 maart 1946 werd met een door Willy Vandersteen zelf getekend stripplaatje de komst van Suske en Wiske in De Stem aangekondigd. Op 11 maart begon het eerste verhaal te 'lopen'. Voor de echte stripfanaten: het eerste verhaal was 'Op het eiland Amoras'.

De Stem was de eerste Nederlandse krant waarin Suske en Wiske stonden. Dat was vooral te danken aan Vandersteen zelf. Hij klopte zelf aan bij de redactie: of de krant misschien nog een stripreeksje kon gebeuren? Gelukkig waren de toenmalige redacteuren gelijk enthousiast.

Suske en Wiske waren wel erg Vlaams, vonden de krantenmensen. Zodoende brachten zij kleine, maar opvallende veranderingen aan in de strips. Zo werden Vlaamse gebouwen door Nederlandse. Redacteuren hebben er zelf ook nog tekstbalkjes onder geschreven, met wat meer uitleg.

Drie keer ging 'uit' tussen de krant en de striphelden. De eerste onderbreking was tussen 22 april 1948 en 22 september 1948. De reden is onbekend. Op 4 januari 2000 besloot deze krant eens wat nieuws te proberen. Toen stond opeens Gilles de Geus in de krant. Lang duurde het niet. Na protesten van honderden verontwaardigde lezers keerde de strip weer terug.

Toen de krant in 2007 overging op tabloidformaat, verdween de strip van de pagina's. Als afscheid bracht BN DeStem een twaalfdelige Suske en Wiske-reeks uit, net als de krant op een kleiner formaat. We hebben nooit helemaal afscheid genomen. Het stripduo staat tot op de dag van vandaag in onze webshop.