De loting voor het EK 2020 in Boekarest.
Volledig scherm
De loting voor het EK 2020 in Boekarest. © BSR Agency

Oranje treft Oostenrijk op EK 2020 en opent tegen Oekraïne

LotingHet Nederlands elftal zal het tijdens het EK volgende zomer moeten opnemen tegen Oostenrijk. Dat is duidelijk geworden tijdens de loting in Boekarest. Oranje zal in het eerste groepsduel Oekraïne treffen op 14 juni in Amsterdam. De vierde opponent van Nederland komt uit de play-offs van de Nations League. Eind maart is bekend welke voetbalnatie dat is. 

Al voor de loting was duidelijk dat Oranje in poule C bij groepshoofd Oekraïne zou komen te zitten. Roemenië wordt de derde opponent van het Nederlands elftal als dat land de play-offs van de Nations League weet te winnen. Als de Roemenen het niet halen, dan wordt Georgië, Kosovo, Noord-Macedonië of Wit-Rusland het vierde land in groep C. Eén van die landen is op 22 juni de derde opponent van het Nederlands elftal in de Johan Cruijff Arena.

Het was zaterdag in Boekarest alleen de vraag wie Oranje uit pot 3 zou treffen. Portugal, de regerend kampioen van Europa, behoorde tot de mogelijke opponenten. Het land van sterspeler Cristiano Ronaldo werd echter in groep F ingedeeld bij Duitsland en Frankrijk, de wereldkampioenen van 2014 en 2018. Een heuse poule des doods.

Voor het Nederlands elftal kwam Oostenrijk eruit, dat in de kwalificatiereeks als tweede eindigde in groep G achter Polen. David Alaba van Bayern München is de bekendste speler uit de selectie van bondscoach Franco Foda. De Oostenrijkers behaalden in de kwalificatie negentien punten uit tien wedstrijden. Ze deden eerder mee aan de EK’s van 2008 en 2016, maar wisten nog nooit een wedstrijd op de Europese eindronde te winnen.

Italië en Turkije spelen op vrijdag 12 juni de openingswedstrijd van het EK in het Olympisch Stadion van Rome.

Ronald Koeman was ook aanwezig bij de loting in Boekarest.
Volledig scherm
Ronald Koeman was ook aanwezig bij de loting in Boekarest. © REUTERS
EURO2020.
Volledig scherm
EURO2020. © REUTERS