Ronald Koeman.
Volledig scherm
Ronald Koeman. © Getty Images

Koeman: Liever Oostenrijk dan Portugal natuurlijk

Ronald Koeman is in zijn nopjes met Oostenrijk als derde opponent bij het EK na het al bekende Oekraïne. ,,Pot 3 was natuurlijk best zwaar met bijvoorbeeld Portugal. Dan mag je niet klagen met Oostenrijk, denk ik. Ook als je naar andere groepen kijkt. De groep met Engeland en die met Frankrijk, Duitsland en Portugal. Gelukkig hebben we Portugal er niet bij gekregen.”

Portugal werd in groep F gekoppeld aan Duitsland en Frankrijk, de wereldkampioenen van 2014 en 2018. Oranje wist al dat Oekraïne een van de tegenstanders zou worden en daar kwam Oostenrijk bij. “Ik weet niet heel veel van Oostenrijk, al ken ik natuurlijk wel een paar spelers. Ik vind het wel prettig dat we een land krijgen dat we niet eerder hebben getroffen”, aldus Koeman.

Quote

We willen alle wedstrij­den winnen.

Ronald Koeman

De bondscoach weet al enkele weken dat Oekraïne ook een opponent wordt. ,,Onze scouting is al een tijdje bezig. Sinds het moment dat we weten dat we tegen Oekraïne spelen, kijken we daar met extra ogen naar. Ze spelen nog twee oefenwedstrijden, dus we krijgen genoeg materiaal. Oekraïne zat in de kwalificatie in de poule bij Portugal en wij weten hoe moeilijk het is om daarvan te winnen. Maar Oekraïne is wel eerste geworden in de groep. Dat betekent dat het een sterke tegenstander is.”

Oranje begint het EK op zondag 14 juni tegen de Oekraïners, zo bleek bij de loting. ,,Nou ja, oké, prima”, aldus Koeman. ,,Je krijgt ze, dan maakt het niet zo uit of dat als eerste, tweede of derde is.” De nummers 1 en 2 van de zes groepen gaan door naar de knock-outfase, samen met de vier beste nummers 3. ,,We willen alle wedstrijden winnen en dan zien we het wel verder”, aldus Koeman. “Een goed strijdplan is heel belangrijk, maar het gaat toch vooral om individuele kwaliteiten van spelers die je heel ver kunnen brengen. En die spelers hebben wij.”