

- 67' Leonardo Bonucci
- Luke Shaw 2'
Donnarumma bezorgt Engeland nieuw penaltytrauma en helpt Italië aan Europese titel
PodcastOok na 55 jaar kwam het voetbal niet thuis, zondagavond op een kolkend Wembley. In een meeslepende finale won Italië na strafschoppen, de Engelsen onderdompelend in een staat van diepe rouw en ontzetting.
Door Sjoerd Mossou
De opdracht was dan toch te groot, de last van het verleden te zwaar, de druk van de natie te hevig. Toen Björn Kuipers tegen kwart voor elf lokale tijd affloot na de laatste strafschop van de Engelse tiener Bukayo Saka, daalde er op Wembley een zucht neer van ongeloof.
Slechts aan de zuidkant van het stadion klonk een uitzinnig kabaal, opstijgend vanuit de feestende Italiaanse supportersvakken. Dol van vreugde renden Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini en al die anderen richting hun fans, dolgelukkig met de eerste Italiaanse EK-titel sinds 1968.
Ook na 55 frustrerende jaren rekende thuisland Engeland niet af met zijn nationale obsessie, een vroege goal van Luke Shaw ten spijt. Italië won het meeslepende gevecht, bovenal op basis van een knappe tweede helft, waarbij de thuisploeg steeds meer controle verloor over de finale waar het zo intens naar had toegeleefd.
In de penaltyserie faalden uitgerekend drie jonge Engelse aanvallers, van wie Marcus Rashford en Jadon Sancho juist voor de strafschoppen in de het veld waren gebracht door Gareth Southgate. 25 jaar nadat de bondscoach zelf een cruciale strafschop miste op Wembley, liep Southgate nu een heel ander soort penaltytrauma op - en heel Engeland met hem.
Een teleurstelling die nog dagen zal nadreunen, want al vroeg op de zondag verkeerde heel Engeland in een soort staat van delirium. De eerste finale sinds 1966 maakte een waanzin los die in de straten van Londen vaak aanstekelijk was, maar soms ook ongezond en dreigend, resulterend in tal van opstootjes met dronken fans.
Zenuwslopend
De finale was lang niet altijd goed, wel zenuwslopend, intens en meeslepend. Na de 1-1 van Bonucci zinderde de spanning voortdurend over de tribunes, in een fase waarin Italië almaar sterker werd. Maar met (de later weer gewisselde) routinier Jordan Henderson in de ploeg herwon Engeland daarna stilaan weer wat grip.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Dit is ons elftal van het EK
(Kun je de grafiek niet goed zien, klik dan voor een vergroting op de puntjes rechtsonder)
Met name de eerste helft was grotendeels voor de thuisploeg. Niet in de laatste plaats dankzij de aangepaste speelwijze van bondscoach Gareth Southgate, die een team formeerde in een 3-4-3, met Kieran Trippier en Luke Shaw als een soort hangende vleugelbacks. Binnen twee minuten leidde die strategie al tot succes.
Trippier kreeg de bal aan de rechterkant van het veld, Kyle Walker trok de Italiaanse defensie met een voortreffelijke loopactie uit elkaar, waardoor de Engelse rechtshalf volledig vrij kan voorzetten. Aan de andere kant van het veld was het uitgerekend de meegesprinte Shaw die met een dropkick raak schoot: 1-0.
Inferno
Wat volgde leek wel een inferno. De volgepakte tribunes van Wembley schudden, brulden en explodeerden, op een manier zoals je dat zelden ziet bij grote internationale finales. Overal vielen mensen over elkaar heen. Het kabaal galmde maar door onder het dak van het stadion, als een golf van geluid die maar niet wilde neerdalen.
Italië leek zowaar even van slag. Spits Ciro Immobile oogde alsof hij bevangen werd door angst, terwijl ook de veelgeroemde middenvelders Jorginho en Marco Verratti maar niet slaagden om ritme en verrassing in het spel te krijgen.
In de tweede helft was de eerste dreiging nog voor Engeland, toen Raheem Sterling neerging in het strafschopgebied, en Kuipers volkomen terecht liet doorspelen. Maar daarna trok Italië steeds nadrukkelijker ten aanval, met Lorenzo Insigne en Chiesa als roergangers.
Keeper Jordan Pickford redde twee keer moeizaam, eerst op een schot van Insigne en daarna toen Chiesa verdekt uithaalde. Engeland verdedigde verbeten, het publiek ging er nog eens vurig achter staan, maar na 67 minuten was het alsnog gelijk.
Uit een corner leek Pickford eerst nog te redden op een kopbal van Verratti, maar via de paal belandde de bal voor de voeten van Leonardo Bonucci, die van dichtbij binnen tikte: 1-1.
Ongeloof
Een zucht van ongeloof daalde neer op Wembley. Voor het eerst vielen er stiltes, van angst en vertwijfeling vooral. Toen invaller Domenico Berardi alleen voor Pickford opdook, slaakte Wembley even een zucht van verlichting, maar de spanning verdween nooit meer uit de wedstrijd.
In de verlenging waren kansen zeldzaam. Pickford redde met één arm, vlak voordat Federico Bernardeschi kon binnentikken. Engeland had in de tweede verlenging het meeste uitzicht op de winst, jagend op een goal, maar pas na strafschoppen viel de beslissing in het voordeel van Italië.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
EK Podcast | ‘Mancini heeft van Italië een vriendenploeg gemaakt’
Vanavond is het dan zover: de finale van het EK. Op Wembley treffen Italië en Engeland elkaar voor de Europese titel. Een stadion gevuld met vooral Engelsen en 1000 Italianen. In de op een na laatste EK Podcast nemen verslaggever Sjoerd Mossou en presentator Etienne Verhoeff de kracht van Italië door. De vriendenploeg die ongeslagen is sinds Mancini ermee aan de slag ging. Voor Nederland is het vanavond ook een historische avond. Bjorn Kuipers is de eerste Nederlandse scheidsrechter die een finale van een eindtoernooi mag leiden. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Felix Brych: ‘EK was laatste toernooi, mijn carrière voelt perfect’
De Duitse topscheidsrechter Felix Brych ontbreekt volgend jaar op het WK in Qatar. De 45-jarige Brych heeft besloten dat het afgelopen EK zijn laatste eindtoernooi is geweest. -
Makkelie en Kuipers krijgen steun van UEFA na discutabele beslissingen op EK
Danny Makkelie kreeg de hele wereld over zich heen toen hij Engeland in de halve finale van het EK een strafschop gaf. Maar volgens UEFA’s scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti viel er helemaal niets op die beslissing af te dingen. Ook Bjorn Kuipers, die in de finale ‘slechts’ geel gaf aan Jorginho, krijgt alle lof van de Italiaan.
-
Shaw zorgt voor snelste goal ooit in EK-finale
Engeland heeft in de finale van het EK voetbal tegen Italië razendsnel een voorsprong genomen. De thuisploeg opende op Wembley al in de tweede minuut de score. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Vriendenploeg van Mancini zorgt voor volksfeest in Italië: ‘Ik had nog wat geluk tegoed’
Onomstreden was Italië de beste ploeg op Euro 2020, zo bleek óók in de finale tegen Engeland op Wembley. Een team van vrienden, gedragen door een bondscoach die zijn belofte waarmaakte. ,,Ik heb altijd gezegd dat Italië thuishoort bij de absolute top.’’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer