Volledig scherm
Jong en oud vermaakt zich op de open dag van zorgboerderij De Bremberg in 2015. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

Zorgboerderij Bremberg in Etten-Leur breidt uit: ‘Ik hoop dat het nooit af is’

ETTEN-LEUR - Een jaar of twee geleden kocht zorgboerderij De Bremberg in Etten-Leur er 2,5 hectare grond bij. Daarmee groeide het complex naar een kloeke 3,5 hectare. Nou kun je zo'n uitbreiding meteen volplannen en -bouwen, maar de Bremberg kiest voor een andere aanpak. 

Floor Limbeek is met haar moeder medeoprichter van de zorgboerderij: "Sinds de aankoop is de Vriendentuin gerealiseerd. Daarop verbouwen we groenten, vooral voor de voedselbank hier in Etten-Leur. Een tweede project is de aanleg van twee grote waterplekken. Die zijn een aftakking van de Turfvaart. Dat is nu bijna klaar." Limbeek groeide op op De Bremberg en startte de zorgboerderij tien jaar geleden.

Dagbesteding

Quote

Alles hier staat in het teken van rust en een fijne plek voor de mensen hier

Floor Limbeek

Op het terrein van de zorgboerderij is ook een kwekerij van vaste planten en een klein voedselbosje, dat nog groter wordt. Alles op De Bremberg staat vooral ten dienste van de vaste 'klanten', de mensen die voor dagbesteding naar de zorgboerderij aan de Lage Bremberg komen. “Alles hier staat in het teken van rust en een fijne plek voor de mensen hier. Die werken hier allemaal", zegt Limbeek.

"Zo hebben we een houtwerkplaats en een hoop dieren. Een paard en een pony, een varkentje, schapen, geiten, een hond en een kat. Die worden ook verzorgd door de mensen in de dagbesteding. Dat zijn er nu ongeveer vijftig, en dat aantal groeit nog steeds.”

Natuurlijke omgeving voor paarden 

"Een volgend project wordt een natuurlijke omgeving voor het paard en de pony. Die dieren bewegen normaal veel, en straks bieden we ze voer aan op diverse plekken, natuurlijke schuilplekken en wandelpaden. Wij werken zo veel mogelijk natuurlijk en milieubewust, daar past dit prima in."

Wat er verder op De Bremberg op stapel staat, daar heeft Limbeek geen idee van. "Nee, maar ik vind juist het proces zo leuk. Ik hoop echt dat we nooit stoppen met ontwikkelen. Het is gaaf om steeds nieuwe projecten aan te pakken. Wat mij betreft, is het hier nooit af."