Zonnige start van evenementenseizoen met Run Bike Walk in Etten-Leur

VideoETTEN-LEUR -  Het evenementenseizoen in Etten-Leur kende afgelopen weekend een bijzonder zonnige start. De familie evenementen Kids Heroes en Run-Bike-Walk in Winkelhart Etten-Leur en de Westbrabantse Molendag bij De Lelie brachten samen gezellig veel publiek op de been.

Het was amper half 11 in op de vroege zondagochtend, of de eerste deelnemer aan Run-Bike-Walk Etten-Leur stond al aan het vertrek. Ultraloper Benny Poppe uit Etten-Leur meldde zich aan de start bij Het Witte Paard om een stukje te gaan hardlopen. "Ach, 65 kilometer", klonk het bijna nonchalant. Voor Poppe is het een bijna gewone zondagse training. Een training om nog verder te kunnen lopen. Dus waarom het aangename niet combineren met het nuttige. Deelnemen aan Run-Bike-Walk voor het goede doel: Stichting Hartveilig Etten-Leur.

AED zone

Volledig scherm
De opbrengst van de Run-Bike-Walk in Etten-Leur. © Pierre van Dam

Stichting Hartveilig Etten-Leur heeft als doel het inrichten en onderhouden van een 6 minuten Automatische Externe Defibrillator (AED) zone in Etten-Leur. Met een AED zone wordt de kans op overleven na een hartstilstand aanzienlijk groter. Hulp moet dan wel binnen zes minuten bij de patiënt zijn. De stichting is daarom druk doende om AED's die nu in gebouwen geplaatst zijn naar buiten te krijgen zodat deze 24 uur per dag en zeven dagen in de week beschikbaar zijn voor de omgeving.

"Om volledig te kunnen voldoen aan de dichtheid van de 6-minuten zone zijn in de gemeente Etten-Leur 80 tot 100 AED's nodig", zegt Eric Tak van Stichting Hartveilig Etten-Leur. "Daarnaast hebben we vergevorderde plannen om alle buurtpreventiemedewerkers in de Etten-Leurse wijken een reanimatietraining te geven." Op de website hartveiligettenleur.nl staat een kaart met daarop de huidige 24/7 openbaar toegankelijke AED's en AED's die in de nabije toekomst gerealiseerd gaan worden.

Opbrengst

In de loop van de ochtend en middag startten er tientallen wandelaars voor hun 10 of 20 kilometer, evenals een tiental run-bike-run-teams waarvan de deelnemers afwisselend hardlopen en fietsen. Hun routes varieerden van zo'n 25 tot 65 kilometer door het buitengebied van Etten-Leur. Voor wie deze inspanning te heftig was, was er nog de mogelijkheid om te fietsen. Voor de kleinsten was er een parcours uitgezet op de Markt voor hun mini-sponsorloop. En zo bood de organisatie - Lionsclub Etten-Leur e.o., ARV Achilles, RoadRunners Etten-Leur en wandelvereniging De Losse Feeter - voor elk wat wils en zorgden slagwerkgroep Stixx en de kapellen Stik Leutig en Sjubokz voor opzwepende muziek. Stiekem had de organisatie toch wel op wat meer deelnemers gerekend. "Het waren er zo'n 150, 30 meer dan vorig jaar, toen we de Run-Bike-Walk nog op een avond hielden. Maar de prachtige opbrengst, mede door onze sponsors, maakt alles goed: 3.800 euro. Goed voor een AED pakket voor 8 jaar."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement