Volledig scherm
ANP

Zonnepanelen op dak Rabobank Etten-Leur zijn in trek

ETTEN-LEUR - Omwonenden van de Rabobank aan de Bredaseweg in Etten-Leur zijn enthousiast over de aanschaf van particuliere zonnepanelen op het dak van de bank. Van de 170 beschikbare panelen zijn er al 85 verkocht.

"Het loopt goed", vertelt woordvoerder Arie Spruit van Eneco. "En daar zijn we blij mee." Het dak van de Rabobank in Etten-Leur wordt de eerste zogeheten Zonnehub van Nederland. Het is een project van Eneco, waarbij het energiebedrijf samenwerking zoekt met eigenaren van grote buurtdaken. "De Rabobank kijkt landelijk naar alle panden, maar we praten ook met bijvoorbeeld supermarkten."

Voor burgers is het aanschaffen van zonnepanelen vaak kostbaar en soms ontbreekt het ook aan een geschikt dak. Voor die mensen is de Zonnehub geschikt. Particulieren kunnen voor 300 euro per zonnepaneel deelnemen. Ook al koopt een omwonende slechts een paneel, de energienota wordt volgens Spuit direct verlaagd. "Maar de meeste mensen die deelnemen aan de Zonnehub hebben meer dan één zonnepaneel aangeschaft." Hoeveel kopers er tot op heden zijn weet Spruit niet.

Naast particulieren zijn de zonnepanelen van een Zonnehub volgens Spruit ook interessant voor kleine bedrijven.

Het op afstand opwekken van zonnestroom is mede dankzij de Postcoderoosregeling in opkomst. Door deze regeling hoeven deelnemers aan lokale collectieve zonneparken geen energiebelasting meer te betalen over de opgewekte stroom. De zonnepanelen worden geplaatst als alle 170 panelen zijn verkocht.

zonnehub.nl/etten-leur