Henk Boot uit Etten-Leur is een pilot gestart. Bij 4 agrariërs in de regio zijn zonnebloemen rondom maïsvelden geplant om biodiversiteit te vergroten.
Volledig scherm
Henk Boot uit Etten-Leur is een pilot gestart. Bij 4 agrariërs in de regio zijn zonnebloemen rondom maïsvelden geplant om biodiversiteit te vergroten. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Zonnebloemen langs maïsvelden Etten-Leur voor biodiversiteit: ‘Als we niks doen, komen we in de problemen’

videoETTEN-LEUR – Ruim tien kilometer aan grote, gele zonnebloemen fleuren vier maïsvelden in Etten-Leur op. Een mooi gezicht, maar dat is volgens initiatiefnemer Henk Boot slechts een leuke bijkomstigheid.

Boot is bestuurslid van de Agrarische Natuurvereniging (ANV) en voorzitter van het BijenGilde Etten-Leur. Vanuit die functies en vanuit persoonlijke titel zet hij zich al jaren in voor een verbetering van de biodiversiteit.

Stomme processierups

Quote

Kijk maar naar die stomme processie­rups met z’n flauwekul

Henk Boot, Bestuurslid ANV en voorzitter BijenGilde

“Het gaat slecht met de natuur”, zegt Boot stellig. “Kijk maar naar het extreme weer van de afgelopen weken. Als we niks doen, weten we zeker dat we in de problemen komen, met als uiteindelijk gevolg een gebrek aan voedsel. We raken van ’t padje. Kijk maar naar die stomme processierups met z’n flauwekul. Ook dat is het gevolg van een verkeerde balans in de natuur.”

Om het tij te keren, besloot Boot bij de ANV een idee te introduceren dat hij van het Gelderlandse Lochem heeft afgekeken. “Toen ik daar op bezoek was, zag ik rijen met zonnebloemen langs verschillende gewassen staan. Op de zonnebloemen kwamen tal van beestjes af: bijtjes, vlinders, vogeltjes, noem maar op.”

Vier deelnemers

Boot stelde het plan om zonnebloemen langs maïsvelden te planten voor aan agrariërs uit de regio. Vier van hen wilden wel meedoen met de pilot, wat resulteert in twee deelnemers in Zuid-Oost Etten-Leur en twee in Noord-West Etten-Leur. In totaal staat er zo’n tien kilometer aan bloemen.

Tekst gaat verder onder video

Volgens Boot betaalden de agrariërs zelf voor het zaaien van de bloemen. “De vier ondernemers hebben collectief geld ingelegd en daar zaden van gekocht. Ook zij maken zich hard voor een betere biodiversiteit en steunen daarom deze pilot”, zegt Boot. 

Quote

Wie kan de biodiversi­teit nou beter opkrikken dan de boer zelf?

Henk Boot, Bestuurslid ANV en voorzitter BijenGilde

Bloemen als veevoer

“Agrariërs gebruiken in Nederland tweederde van het aardoppervlak, dus wie kan de biodiversiteit nou beter opkrikken dan de boer zelf?” Daarnaast is het volgens Boot een fijne bijkomstigheid dat de bloemen met de maïs mee gekneusd kunnen worden. “Het is prima, duurzaam veevoer.” Het enige minpunt waar Boot vooralsnog tegenaan loopt is het onkruid dat rond de bloemen groeit. “Maar daar vinden we wel wat op.”

Insecten komen massaal op de zonnebloemen af.
Volledig scherm
Insecten komen massaal op de zonnebloemen af. © Henk Boot

Tekst gaat verder onder foto

Volgens Boot krijgen de vier grondeigenaren uit Etten-Leur leuke reacties van passanten op het vrolijke beeld dat er door de zonnebloemen ontstond. Van het kleurrijke geheel is inmiddels echter weinig meer over. 

Hittegolf

Door de hittegolf eind juli is het bloeiproces versneld en hangen veel bloemen sinds deze week somber met hun kopje naar beneden. “De normale gang van zaken is dat er een knopje komt, waar een bloem uit groeit. Als die bloemen ‘gezet’ zijn door insecten, krijgen ze zaden. De zonnebloem zegt dan na een tijdje: ‘die zaden gaan we beschermen’. De bloem knikt z’n kopje, waardoor vogels moeilijker bij de zaden kunnen komen. Niet alleen dat, maar de bloem weet dan ook: ‘als m’n zaden nu vallen, vallen ze op de grond’. Zo weet ‘ie zeker dat zijn voortbestaan gegarandeerd is.” 

Quote

De bloem weet: ‘als m’n zaden nu vallen, vallen ze op de grond

Henk Boot, Bestuurslid ANV en voorzitter BijenGilde

Als het aan Boot ligt, is de pilot dat ook en krijgt het initiatief volgend jaar een vervolg.

  1. Automobilist crasht met uit Tilburg gestolen auto na ‘behoorlijk gevaarlijke’ ontsnappingspoging aan politie

    Automobi­list crasht met uit Tilburg gestolen auto na ‘behoorlijk gevaarlij­ke’ ontsnap­pings­po­ging aan politie

    BREDA - Een bestuurder van een gestolen auto is dinsdagmiddag op de vlucht geslagen, nadat hij van een motoragent een volgteken kreeg op de A16 bij Breda. De man is na een wilde achtervolging aangehouden in een woonwijk van Etten-Leur. Hij is aangehouden op verdenking van meerdere strafbare feiten: waaronder gevaarlijk rijgedrag, rijden onder invloed van drugs en diefstal of heling van het voertuig.