Volledig scherm
De bouw van het distributiecentrum vordert gestaag. Nu de hekken door de harde wind omver liggen, wordt passanten een kijkje op de werkzaamheden gegund. © Rob Zorn

Zoektocht huisvesting arbeidsmigranten voor onder andere Mediamarkt Etten-Leur is nog volop aan de gang

ETTEN-LEUR - Werkgelegenheidsinstituut Rewin is nog steeds op zoek naar goede huisvesting voor arbeidsmigranten die naar verwachting onder meer gaan werken in het nieuwe distributiecentrum van Mediamarkt in Etten-Leur. Dat zegt Guido van Liefland, hoofd vestiging bij Rewin. 

De partijen waarmee gesproken wordt zijn niet alleen gegadigden die huisvesting willen realiseren (onder meer uitzendbureaus) maar ook de provincie en gemeenten. Zo wordt in de regio onder meer gepraat met niet alleen Etten-Leur maar ook met Roosendaal, Halderberge en Steenbergen.     

Hetzelfde beeld

Mediamarkt vestigt zich aan de Oude Kerkstraat op industrieterrein Vosdonk. Het biedt werk aan 150 mensen. Daarbij gaan er naar verwachting van het Rewin ook banen naar arbeidsmigranten. Maar behoefte aan woonruimte is er natuurlijk niet alleen voor mensen die in Etten-Leur gaan werken. 

En onderdak vinden voor die groep blijkt niet eenvoudig. ,,Daar liggen geen opgelegde kansen”, zegt Van Liefland. ,,Maar de belangstelling is enorm groot, met name in de uitzendbranche.”  

Flexibeler

Van Liefland zegt dat het Rewin de laatste tijd merkt dat de provincie actief meedenkt over de huisvesting van arbeidsmigranten. ,,Grootschalige huisvesting in een woonwijk is vaak best lastig. Daarom wordt er ook gekeken naar mogelijkheden op de overgang met industriegebied. Daarbij wordt er vaak wat flexibeler omgesprongen met bijvoorbeeld de regels van een bestemmingsplan.”

Lokale markt

Een woordvoerder van de gemeente zegt er van uit te gaan dat de arbeidsplaatsen bij het nieuwe distributiecentrum ingevuld kunnen worden vanuit de lokale markt.

,,Maar net als alle omliggende gemeenten houdt ook Etten-Leur de ontwikkeling rondom arbeidsmigranten en de huisvesting daarvan in de gaten. Dit heeft echter niet geleid tot een aanpassing aan het huidige beleid, waarin staat dat er op dit moment geen grootschalige huisvesting plaatsvindt voor arbeidsmigranten.”