Volledig scherm
© Foto Jan Stads / Pix4Profs

Zo moeilijk is het om een vegadel te maken

de frikandelDe oerfrikandel, zeg maar die van de vorige eeuw, bevatte vaak een stevige portie paard. Paardekinnenbak. Om die stengel een beetje stevig te maken. Smakelijker ook. Malser zelfs, herinneren vleeskenners op leeftijd zich. Maar paard in een frikandel is anno nu toch wat minder populair dan in de wei.

Quote

Langzamer­hand is er een serieus publiek dat nog steeds een frikandel­le­tje lust, edoch liefst helemáál zonder vlees

Langzamerhand werd paard in de frikandel vervangen door varken en vooral kip, tenminste de resten die van de botjes worden gespoten of gekookt en EU-fijntjes separatorvlees worden genoemd. Mechanisch gescheiden van het karkas, zeggen ze ook wel.

Op zich niks mis mee, maar langzamerhand is er een serieus publiek dat nog steeds een frikandelletje lust, edoch liefst helemáál zonder vlees. De markt is nog niet zo groot, een paar procent, maar vega is voor groeiende aantallen snackers het nieuwe paard.

De vegaboer

Volledig scherm
Jaap Korteweg: 'Die vegadel komt: beloofd.' © Robert van den Berge

Dan is het gek dat de bekendste vegaboer van Nederland, Jaap Korteweg uit Langeweg, nog steeds geen frikandel zonder vlees op de markt heeft. De zo succesvolle Vegetarische Slager maakt in zijn Bredase fabriek aan de Mark al van alles, behalve frikandellen. Ja, bratwurstjes, speckjes en kipstuckjes, maar nog steeds geen frickadelletje.

We vragen baas Jaap hoe dat zit. ,,Lastig, lastig, we zijn ermee bezig. Natuurlijk wil ik een vegadel. Maar hij moet wel meteen goed zijn, het moet wel meteen de beste zijn qua smaak, qua textuur. Het lijkt simpel, maar in die zin is frikandel niet het makkelijkste om vega te maken."

,,Rookworst, ook zoiets. Ik roep al zeven jaar dat die eraan komt. Moeilijk. Maar het gebeurt een keer. Zoals ik ook nog steeds een goed vegetarisch worstenbroodje wil. Maar eerst komt die vega-frikandel. Dat beloof ik."

Reacties: john.bas@bndestem.nl

Volledig scherm
© Foto Jan Stads / Pix4Profs