Volledig scherm
Langs het fietspad langs de Vlaamse Schuur in Etten-Leur zijn afgelopen maandag 23 populieren gekapt omdat volgens de gemeente de wortels het fietspad omhoogdrukten en ze de groei van andere bomen belemmerden. © Marcel Otterspeer/het fotoburo

Zeker nog 154 bomen gekapt in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - In Etten-Leur worden dit najaar nog minstens 154 bomen gekapt. Op de meeste plaatsen komen weer bomen terug, meldt de gemeente.

Bij reguliere controles bleek dat een aantal bomen een gevaar voor de veiligheid vormt. "Voorbeelden hiervan zijn de Klaroenring, het Graaf de Lambertplantsoen en de begraafplaats Zundertseweg", legt gemeentwoordvoerder Rosanne Schellekens uit.

Op een lijst van de gemeente staan vooral zieke bomen of locaties waar het groen om ruimte strijdt. Dat is bijvoorbeeld het geval aan de Zundertseweg, waar 'dunning' (11 bomen weg) voor meer lichtinval op de begraafplaats moet zorgen. Dat geldt ook voor de Klaroenring (37 bomen). Daar gaat het om een grote groenstrook rondom een woning.

Slechte conditie
Aan Sprundelsebaan zijn 15 bomen in slechte conditie en versleten. "Er is daarom het gevaar dat de boom met wortel en al omwaait." Aan de Hoge Vaartkant gaat het om 16 populieren die in slechte conditie zijn.

Voor het terrein waar het nieuwe zwembad en de Nieuwe Nobelaer komen zijn nog geen aantallen bekend.

Het kappen van bomen zorgde bij herhaling in Etten-Leur voor veel onbegrip bij omwonenden. Zo waren er onder meer acties rond de bomenkap bij het Schoonhout. GroenLinks heeft uit protest tegen (onnodige) bomenkap het meldpunt #Kettingzaag op Facebook ingesteld.