Gunay Akkaya en Erdem Varan uit Etten-Leur liepen eerder dit jaar van Den Haag naar Brussel, om te protesteren tegen de arrestatie van hun dochter Bergun. Zij maakt deel uit van een folkmuziekgroep in Turkije die regelmatig kritiek levert op de regering en die volgens die regering banden heeft met een links-extremistische terroristische groepering.
Volledig scherm
PREMIUM
Gunay Akkaya en Erdem Varan uit Etten-Leur liepen eerder dit jaar van Den Haag naar Brussel, om te protesteren tegen de arrestatie van hun dochter Bergun. Zij maakt deel uit van een folkmuziekgroep in Turkije die regelmatig kritiek levert op de regering en die volgens die regering banden heeft met een links-extremistische terroristische groepering. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Zangeres overleden na hongerstaking, Etten-Leurse muzikante nog in Turkse cel

ANKARA/ETTEN-LEUR - De 28-jarige Helin Bölek is vorige week na een langdurige hongerstaking overleden in Turkije. Bölek werd eerder gearresteerd, omdat ze deel uitmaakt van de in Turkije verboden muziekgroep Grup Yorum. De van oorsprong Etten-Leurse Bergün Varan (25) zit daar om dezelfde reden nog vast.

Ook de Brabantse Varan ging in januari in hongerstaking om te protesteren tegen de behandeling van Grup Yorum. Zij beëindigde die actie na een aantal weken weer.

De nu overleden zangeres Bölek werd tijdens haar hongerstaking vrijgelaten, maar zette die toch voort omdat collega-muzikanten nog vastzaten. Gitarist Ibrahim Gokcek, die tegelijk met de zangeres in hongerstaking ging, weigert nog altijd te eten. Andere leden van de folkgroep sloten zich later bij de actie aan.

Twee dochters in Grup Yorum

Gunay Akkaya uit Etten-Leur is de moeder van twee vrouwelijke muzikanten in Grup Yorüm: Betül, die ook vastzat maar is vrijgelaten, en Bergün, die nu voor de tweede keer in de cel zit. Akkaya hoopt dat de hongerstakingen die een aantal leden van de groep ook nu nog voortzetten, op enig moment leiden tot veranderingen.