Rene Vermunt heeft een veeteeltbedrijf in de polder tussen Etten-Leur en Zevenbergen.
Volledig scherm
Rene Vermunt heeft een veeteeltbedrijf in de polder tussen Etten-Leur en Zevenbergen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Zaaien en oogsten!

BoerenpraatDe dagen worden langer, de mooiste tijd van het jaar komt eraan: het voorjaar! Dat betekent voor de boer dat hij plannen gaat maken voor het nieuwe groeiseizoen. Welke gronden heb ik tot mijn beschikking? Kan ik nog land huren van een collega? Vervolgens maakt de boer een bouwplan: welke gewassen ga ik zaaien? Wat en hoeveel gaan we oogsten? Voor mij is het eenvoudig, het enige gewas dat ik teel is gras. In januari plan ik waar de koeien als eerste gaan weiden. De andere weilanden worden dan gemaaid. Afhankelijk van die keuze volgt een bemestingsplan.

Quote

Gewassen onttrekken meer uit de bodem dan we mogen bemesten. Dat is vreemd. Zo blijft de bodem niet in goede conditie

Rene Vermunt

Het bemestingsplan wordt steeds belangrijker. Boeren mogen immers steeds minder bemesten en dus moeten we de beschikbare meststoffen beter en gerichter inzetten. In het kort: een melkboer heeft een bepaalde hoeveelheid grond en een hoeveelheid beschikbare mest, die de koeien produceren. Aanvullend mag worden bemest met kunstmest. Als je te veel (kunst-)mest in het voorjaar gebruikt, mag je de rest van het seizoen niets meer gebruiken. En geloof me, het is een puzzel om goed in te schatten wat het gras nodig heeft. Deze behoefte hangt af van hoeveel de koeien grazen en hoe vaak er gemaaid wordt.

Rene Vermunt.
Volledig scherm
Rene Vermunt. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Alleen al het idee wanneer de koeien weer naar buiten gaan, maakt me blij. Minder blij word ik van de steeds strengere bemestingsnormen van de beleidsmakers. Gewassen onttrekken meer uit de bodem dan we mogen bemesten. Dat is vreemd. Zo blijft de bodem niet in goede conditie. Diezelfde beleidsmakers roepen ook dat we de stal moeten aanpassen voor heel veel geld voor een twijfelachtige milieuwinst. Hoeft niet hoor, zeggen ze dan, je kunt ook een deel van je vee verkopen.

Hallo! Hoe moet ik dan de kost verdienen? Precies! Daarom stonden we op het Malieveld om op te komen voor het boerenbestaan. Ook na het Malieveld zijn er nog protesten geweest. We hebben ons laten zien en laten horen. Daarna is er veel gesproken, in provinciehuizen, in het Catshuis en in de Tweede Kamer. Zelfs met bestuurlijke gevolgen, zoals in onze provincie. Ik vrees dat er nog meer koppen gaan rollen. Niet als dreigement, maar vanwege het complexe stikstofvraagstuk. Ik hoop van harte, dat wat we als boeren de afgelopen maanden met woord en daad gezaaid hebben, een mooie oogst oplevert.

René Vermunt

  1. Automobilist crasht met uit Tilburg gestolen auto na ‘behoorlijk gevaarlijke’ ontsnappingspoging aan politie

    Automobi­list crasht met uit Tilburg gestolen auto na ‘behoorlijk gevaarlij­ke’ ontsnap­pings­po­ging aan politie

    BREDA - Een bestuurder van een gestolen auto is dinsdagmiddag op de vlucht geslagen, nadat hij van een motoragent een volgteken kreeg op de A16 bij Breda. De man is na een wilde achtervolging aangehouden in een woonwijk van Etten-Leur. Hij is aangehouden op verdenking van meerdere strafbare feiten: waaronder gevaarlijk rijgedrag, rijden onder invloed van drugs en diefstal of heling van het voertuig.