Volledig scherm

Woonhuizen op terrein van Hooghuys in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Nu wonen er rond het Van Bergenplein in Etten-Leur nog 233 cliënten van GGz Breburg, in 2020 naar schatting niet meer dan 85. Precies om die reden moet het terrein bij het Hooghuys voor een groot deel een andere bestemming krijgen: woningbouw. Het groen blijft.

Het gemeentebestuur is bereid om mee te werken aan plannen die de sloop van tweederde van de bestaande bebouwing inhouden. Voor nieuwbouw is de Woningstichting Etten-Leur (WEL) in beeld. GGz Breburg geldt als trekker van het project.

Het college ziet de voorzet van de zorgverlener als een kwaliteitsimpuls voor de wijk. In overleg met de omgeving, GGz en WEL liggen er kansen om de leefbaarheid en de verkeersafwikkeling te verbeteren, stelt het gemeentebestuur in een toelichting aan de raad.

De visie van de GGz verandert, waardoor meer mensen zorg thuis ontvangen. Door stapsgewijs af te stoten is hierdoor over vier jaar nog slechts eenderde van de huidige ruimte nodig. Langdurige leegstand moet echter worden voorkomen, vindt het gemeentebestuur. Een groot deel van de panden kan daarom worden gesloopt.