Volledig scherm
Willem Lambregts, alias Nar Wimmukuh. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Wimmukuh: Al 10 jaar lang voorop in de Leur

ETTEN-LEUR - Hij is de absolute nestor van het Leurse protocol. Al tien jaar lang gaat nar Wimmukuh voorop in de carnavalsstoet van de Leurse Leut.

Schmink
Achter de vrolijke laag schmink gaat het al even vrolijke gezicht van Willem Lambregts (28) schuil. Al gaat de Leurnaar er inmiddels wel vanuit dat iedereen hem in beide hoedanigheden herkent. ,,De eerste jaren kwam ik nog wel eens mensen tegen dia na carnaval me ineens niet meer groetten. Tegenwoordig gebeurt me dat niet meer zo vaak", vertelt Lambregts.

Alle voorfeesten ten spijt (,,óók heel leuk"), draait het voor Wimmuhkuh echt om de vijf werkelijke carnavalsdagen. ,,En dan vooral de zondagen en de maandagen in het Turfschip. Dan zie je de bouwclubs, ouderen jongeren, iedereen waarmee en waarvoor je het allemaal doet." Vriendin Aukje wist waar ze aan begon toen ze drieënhalf jaar geleden verkering kreeg met de Nar van de Leur.

Steun
,,Ze gaat dit jaar voor de vierde keer mee en ze is bijna alle avonden, ze is mijn grote steun en toeverlaat. Wanneer we op pad zijn voegt zij zich bij de troelekes, de vrouwen en vriendinnen van de vereniging." Vader Simon blijkt evenzeer erg betrokken bij zijn zoons optreden binnen het protocol.

,,Al tien jaar lang wordt ik door hem geschminkt. 's Morgens vroeg wordt ik thuis wakker, dan douche ik me snel even en dan loop ik naar m'n ouders die hier 500 meter vandaan wonen. Daar ontbijt ik en wordt ik geschminkt. Bijna altijd door mijn vader, soms door mijn broer. "

Geen probleem
Hoewel zijn ouders echte carnavalsvierders zijn - en met carnaval na niet zelden pas tweeën thuis komen, hebben ze er geen probleem mee dat zoonlief hen in alle vroegte aandoet. ,,Volgens mij zijn ze er best trots op dat ik Nar ben", zegt Willem. Zelf schminken is geen optie.

,,Daarin ben ik een enorme pietlut," geeft hij toe. ,,en mijn vader heeft een heel vaste hand. Ik wilde van meet af aan dat alles tiptop zou zijn. Dus mét puntschoenen, met een mooi pak en dus ook strak geschminkt."

Mooi geweest
Na volgend jaar, het jaar dat Wimmuhkuh zijn carnavalslustrum viert, zal de nar zich definitief afschminken. ,,Ik doe dit nog steeds met het grootste plezier, maar na elf jaar vind ik het denk ik wel mooi geweest. Dan mag iemand anders het overnemen." Waarschijnlijk komt er tegen die tijd nog een behoorlijk feest. ,,Daar maken ze me nu al af en toe helemaal gek mee", aldus Wimmuhkuh.