Wil Luijten (1944-2019): rasechte Etten-Leurse met hart voor de kunst

Wil Luijten uit Etten-Leur is donderdagmorgen op 74-jarige leeftijd in het hospice aan de Grieglaan in Breda overleden na een ziekbed van zes weken. Ze kon het gevecht met een agressieve vorm van kanker niet winnen.

Volledig scherm
Wil Luijten (1945-2010), een rasechte Etten-Leurse. © Marijke Venghaus
Volledig scherm
Het ‘schoolkostuum’ eind jaren vijftig bestond vooral uit plooirokken en nette jasjes. Wil Luijten (derde van rechts) droeg geen kousen.

Als rasechte Etten-Leurse had ze een brede interesse voor alles wat in het Brabantse gebeurt: voor wielrennen, voor NAC, voor PSV,  voor de natuur in de omgeving en haar eigen tuin. Na de middelbare school voltooide ze een studie Nederlands. Die kwam haar goed van pas toen ze met veel enthousiasme ging werken bij De Gazet in Etten-Leur en Zondag Breda. 

Volledig scherm
Van links naar rechts Mieke van Dijk, Wil Luijten en Henriëtte Schalk met enkele van de kunstwerken die werden geveild ten bate van weeskinderen in Malawi. © PETER VAN TRIJEN

Een andere passie van haar was de kunst. Ze voltooide haar opleiding schilderen aan het IKO in Hoogstraten en maakte naast haar kunstzinnige schilderijen ‘uitstapjes’ naar het beeldhouwen.

Wil had een brede interesse in kunst, een woord dat volgens haar vijf hoofdletters verdiende. Ze was gangmaker bij exposities in de tuin van Rentia Krijnen in Etten-Leur, in het Arboretum in Oudenbosch, in het Trouwkerkje van Etten-Leur en in het atelier van de Raamberg-artiesten in Zundert. Daarbij zorgde ze ook voor publiciteit. Ze draaide ook op volle toeren mee in het Kenya-project van Rentia Krijnen.