Volledig scherm
Een cameraploeg en onze fotograaf Ben Steffen zijn in 1990 getuige van het dompelen van de kaarsen, zodat ze van een kleurtje zijn voorzien.

Wie Wat Waar: Dompelkaars in de kleuren van Litouwen

ETTEN-LEUR - De foto hiernaast is in 1990 gemaakt bij kaarsenfabriek Haweka (handwerkkaarsen) in Etten-Leur. "Het bedrijf was toen eigendom van de familie Mol uit Breda. De man die de kaars dompelt is Niels de Bruin", mailde Lea van den Broek.

Niels de Bruijn zelf reageerde ook. "Ik heb bijna 25 jaar gewerkt bij de kaarsenfabriek, bekend van de Molca-kaarsen. De naam is afgeleid van 'familie Mol' en 'candles'. Het bedrijf was gespecialiseerd in dompelkaarsen, ook wel tweelingkaarsen genoemd."

De Bruijn leidde regelmatig groepen en klanten rond. "Op deze foto gaat het waarschijnlijk om een excursie van een buitenlandse groep. Zij mochten altijd een paar kaarsen overdompelen in een kleurbad. Ik demonstreer hier hoe dat moet in een kleurbad van 80 graden." Helaas bestaat het bedrijf niet meer. Het is in 2004 failliet gegaan, schrijft De Bruijn.

May Rijnen uit Etten-Leur weet nog dat een groep bridgespelers uit Vilnius op excursie was in de fabriek. "Bridgeclub De Gong uit Etten-Leur had de Litouwse bridgers ontmoet in Polen op een internationaal toernooi en had hen uitgenodigd voor de jaarlijkse kroegenbridgedrive. "De kaarsen werden gedoopt in was in de kleuren van de Litouwse vlag, zodat een mooi souvenir ontstond."

De cameraploeg was volgens Rijnen van de TROS die het gezelschap een dag volgde. "De situatie in Litouwen was toen slecht. Litouwen was uitgetreden uit de Sovjet-Unie en dat werd niet in dank afgenomen. De Russen namen tegenmaatregelen, zoals het afsluiten van gas en stroom." Een bekende truc, gezien Oekraïne.