West-Brabantse politici omarmen plan Wilders: 'Geluid PVV hoort ook in gemeente'

BREDA - De PVV zit al in de Kamer en in Provinciale Staten, nu wil Geert Wilders ook zetels voor zijn partij in gemeenteraden. Ook in West-Brabant staan PVV-politici in de startblokken. ,,Als ik voor veilig had gekozen, dan was ik wel naar CDA of VVD gegaan."

Stel je voor: de PVV had vorig jaar in de gemeenteraad van Steenbergen gezeten. Misschien dat de acties tegen de komst van asielzoekers naar die gemeente in dat geval misschien niet uit de hand zouden zijn gelopen. Het tegengeluid was dan namelijk al aanwezig geweest in de lokale politiek.

Liever vandaag dan morgen
Zeker weten doet Louis Roks uit Etten-Leur het natuurlijk niet, maar het kan zeker geen kwaad wanneer de PVV ook vertegenwoordigd wordt in gemeenteraden. Roks is intussen anderhalf jaar lid van Provinciale Staten voor de PVV. Maar hij is ook fractievoorzitter van Leefbaar Etten-Leur. Zélf zou hij in zijn woonplaats liever vandaag dan morgen de overstap maken naar de PVV. ,,Dat geluid hebben we namelijk te lang gemist."

Tegengeluid
De West-Brabantse politicus denkt dat de uit de hand gelopen debatten over asielzoekerscentra, zoals vorig jaar onder meer in Steenbergen, voorkomen hadden kunnen worden als de PVV eerder al in gemeenteraden was vertegenwoordigd. ,,Dan hadden de burgers niet de straat op hoeven gaan, omdat ze er op konden vertrouwen dat het tegengeluid al in de raad te horen was", zegt Roks.

Vijf tot zes zetels
De toenmalige fractie van Leefbaar Breda overweeg zes jaar geleden nog om over te stappen naar de partij van Wilders. ,,Maar we hebben het niet gedaan. De partij stond toen in een veel kwalijker daglicht, was te omstreden'', zegt voormalige raadslid John Stubenitsky. Volgens hem zijn de tijden veranderd. ,,Ik denk dat een lokale afdeling van de PVV in Breda zo vijf tot zes zetels binnenhaalt'', denkt Stubenitsky. Dat gaat dan ten koste van met name VVD en SP, verwacht de oud-Leefbaar-politicus: ,,Hun stemmers wonen in de wijken waar de statushouders terechtkomen. Ze hadden al veel eerder het roer moeten omgooien.''

Volledig scherm
Geert Wilders: zijn plan slaat aan. © ANP XTRA