Volledig scherm
nispen - 20171002 - jorg van schijndel heeft een beperking maar werkt prima bij sierplantenkwekerij gova © peter van trijen/pix4profs

Werknemers met een beperking: ‘Je krijgt er veel voor terug’

Etten-Leur - West-Brabant scoort goed als het gaat om het aan een baan helpen van mensen met een beperking. Sinds 2012 tot en met het derde kwartaal van 2016 werden in deze regio 1.189 werkplekken ingevuld door deze doelgroep, meer dan in welke andere arbeidsmarktregio in het land dan ook.

Donderdag vindt ‘Bekijk het maar!’ plaats, een open dag waarbij organisaties die ervaring hebben met de doelgroep hun deuren open zette voor andere werkgevers.

Voor een werkgever zit er aan het in dienst nemen van iemand met een beperking weinig risico, want de werkgever betaalt alleen voor zover diegene productief is. De rest wordt aangevuld met een Wajong-uitkering.

In 2013 maakten overheid, werkgevers en werknemers de zogenoemde Banenafspraak. Daarin staat dat vanaf 2017 jaarlijks 9.000 mensen een baan moeten vinden. In 2026 zouden in totaal 125.000 verstandelijk gehandicapten een baan moeten hebben, 100.000 in het bedrijfsleven, 25.000 binnen de overheid.

Tonny Soeters (55), Oosterhout, Eglo Oosterhout
,,Ik begin elke dag om half acht. Tot kwart over vier. Ik ben nog nooit te laat gekomen. In het begin vouwde ik alleen dozen, maar toen dat goed ging mocht ik steeds meer doen. Als ik op m’n werk kom, ga ik lampen halen in het magazijn. Met de scanner loop ik rond en haal ik de lampen op die ze willen hebben. Welke dat zijn, kan ik zien aan de nummers.

Want ik kan geen letters lezen, maar wel nummers. Dan zet ik Engelse stekkers aan de lampen die naar Engeland gaan. Als de stekker eraan zit doe ik de lamp weer in de doos en plak ik er een sticker op. Dan weten ze dat die doos voor Engeland is. Af en toe breng ik koffie naar mijn collega’s. Zomaar, vind ik leuk. Ze noemen mij hier het zonnetje in huis. Zo ben ik thuis ook hoor. Op vrijdag werk ik tot kwart voor twaalf. ‘s Avonds ga ik naar NAC, als ze thuis spelen. Dan draag ik ook NAC-kleuren, want ik ben een fan. Met wie ik ga? Alleen. Ik heb daar allemaal vrienden. Dan is ‘t: hé Tonny!’’

Oosterhout - ,,Natuurlijk waren er in het begin reserves’’, zegt Paul Nagelkerken, directeur van verlichtingsproducent Eglo in Oosterhout, waar naast Tonny Soeters nog een collega werkt met een verstandelijke beperking. Maar het werkt. ,,Ze functioneren goed. En daarnaast doet het iets met het team. Iedereen doet z’n best doet om hen te helpen. Het heeft het team hechter gemaakt.’’

Jorg van Schijndel (24), Roosendaal, sierkwekerij GOVA Nispen
,,Laurier snoeien, onkruid weghalen, bakken verzorgen, vegen… Ik doe vanalles. Het liefst zit ik op de heftruck, daar heb ik een certificaat voor. Met mijn beperking kan ik geen vrachtwagen rijden, jammer genoeg. Mijn collega’s weten wat ik wel en niet kan. Twee van hen begeleiden mij. Die hebben ervaring met mensen zoals ik.


Je moet me niet achter de vodden zitten, dan klap ik dicht. Mijn tempo ligt gewoon wat lager. Daarom betaalt mijn baas de helft en het UWV de andere helft van mijn salaris. Hier voel ik me gewaardeerd; dat is wel eens anders geweest. Ik heb een goeie baas. Die zegt waar het op staat, maar loopt niet de hele dag te duwen.

Hij gaat uit van mijn talenten, niet van mijn beperkingen. Hij weet dat ik op tijd kom, netjes mijn werk wil doen en afspraken nakom. Ik ben hier nu zeven maanden en hoop een vast contract te verdienen. Want ik heb het geweldig naar de zin. Dat zien mijn vader en moeder ook. Die zeggen dat ik nog nooit zó vrolijk ben geweest.”

Nispen - De handelskwekerij GOVA in Nispen heeft een tiental mensen in vaste dienst en er werken enkele mensen met een beperking. Eigenaar Charl Goossens is na enige ervaring oprecht enthousiast. ,,Je moet goede begeleiding regelen, maar de grap is dat op een gegeven moment iedereen meedoet. Jongens als Jorg horen er helemaal bij. Op deze manier investeer je in mens én bedrijf.”

Neil Schuurman (22) , Bergen op Zoom, crematorium Zoomstede
,,Ik heb het prikkelbare darmsyndroom en daar heb ik veel last van. Soms is het rustig. Dan heb ik wel pijn, maar meer op de achtergrond en kan ik gewoon functioneren. Meestal heb ik veel last en dan moet ik een of twee keer per uur naar de wc. Een of twee dagen per week ben ik zo ziek dat ik thuis moet blijven. Ik werk hier nu vier jaar.

Eerst in de catering, maar door mijn ziekte ging dat niet meer vanwege de tijdsdruk. Sinds oktober zit ik bij de administratie. Het werk dat ik nu doe kan ik neerleggen zonder dat ik iemand in de steek laat. Zodra het kan, pak ik het weer op. Daardoor ervaar ik mijn probleem niet meer als een probleem. Hiervoor heb ik ook op andere plaatsen gewerkt, maar dat ging gewoon niet. Werkgevers kijken vaak heel erg naar wat niet kan, maar iedereen heeft zijn eigen kracht, iets waar hij goed in is. Hier heb ik het erg naar mijn zin. Door mijn Wajong-uitkering kan ik net als iedereen lekker werken. Daar ben ik heel erg blij om.”

Bergen op Zoom - Crematorium Zoom- en Zegestede heeft in totaal 45 medewerkers, waarvan vijf met een beperking. Operationeel manager Patrick van den Berg: ,,Wij zijn een stichting met een maatschappelijke taak en vinden het onze verantwoordelijkheid om mensen te helpen.’’ Een tip van Van den Berg aan werkgevers: ,,Huur een jobcoach in. Die weten veel en ondersteunen zowel de werknemers als de werkgever.’’

Volledig scherm
bergen op zoom - 20171302 - neil schuurman heeft n beperking en werkt bij crematorium zoomstede © peter van trijen/pix4profs
Volledig scherm
Tonny Soeters, Neil Schuurman en Jorg van Schijndel. © Johan Wouters, Peter van Trijen / Pix4Profs
Volledig scherm
Tonny Soeters werkt bij Eglo in Oosterhout, waar hij in het magazijn andere stekkers aan lampen zet. © Johan Wouters