Volledig scherm
Olivier B. Bommel en Tom Poes worden vereeuwigd door Marten Toonder. Als alles goed gaat staat de legendarische tekenaar centraal tijdens een tentoonstelling die nog dit jaar te zien moet zijn in het Drukkerijmuseum in Etten-Leur. © afbeelding Copyright Stichting Het Toonder Auteursrecht

Werk Marten Toonder centraal in nieuwe expositie Drukkerijmuseum Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Het Drukkerijmuseum in Etten-Leur haalt nog dit jaar een expositie met werk van Marten Toonder in huis. Die legendarische striptekenaar is onder meer de geestelijk vader van de verhalen waarin Olivier B. Bommel en Tom Poes de hoofdrollen vervullen.  

Secretaris Cees Jochems van het Drukkerijmuseum is hartstikke blij met het binnenhalen van de tentoonstelling. Eerder wist het museum aan de Leeuwerik met Jip en Janneke ook al een iconisch hoofdstuk uit de Nederlandse stripgeschiedenis te belichten. 

Stripschap

Jochems zegt dat de Toonderexpositie naar Etten-Leur komt dankzij een eerdere striptentoonstelling waaraan het museum contacten met het Stripschap overhield. Die leidden naar de Toondercompagnie, de instelling die zich bezighoudt met het erfgoed van de in 2005 overleden striptekenaar. 

Vervolgens werd contact gelegd met de Bommelzolder, een museum in Zoeterwoude met een grote collectie die louter uit werk van Toonder bestaat. Gesprekken over de expositie in Etten-Leur met beheerder Pim Oosterheert verliepen voorspoedig. 

Afspraken

,,Dat ging zo goed dat ik nu kan zeggen dat er eigenlijk  wel honderd procent toestemming is dat de zaak daarmee rond is'', vertelt Jochems. ,,Pim Oosterheert komt  volgende week bij ons op bezoek. Ik hoop dat het dan lukt om afspraken te maken over wanneer de tentoonstelling bij ons te zien zal zijn.''

Jochems zegt dat  de eerstvolgende Kopperprent van het Drukkerijmuseum ook in  het teken van Marten Toonder en zijn creaties komt te staan. Die prent wordt volgens de traditie elk jaar gedrukt op Koppermaandag, de eerste maandag na Driekoningen.