Stationsplein Etten-Leur.
Volledig scherm
Stationsplein Etten-Leur. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Werk aan station Etten-Leur begint: restaurant Mei Wah en bloemenzaak Jan Tit blijven bereikbaar

ETTEN-LEUR - De eerste zichtbare werkzaamheden aan het station in Etten-Leur beginnen komende maandag. Vanaf dan kunnen auto’s op het Stationsplein niet meer rondrijden, maar rijden ze het plein langs dezelfde kant op en af.

De start van de werkzaamheden bestaat uit de aanleg van nieuwe riolering en andere ondergrondse infrastructuur. De gemeente Etten-Leur meldt in een brief aan omwonenden van het Stationsplein dat die werkzaamheden waarschijnlijk drie weken duren.

Afzetten

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het nog niet de start van de grote renovatie en gehele afsluiting van het Stationsplein, maar zijn het de voorbereidende werkzaamheden voor de eerste fase. “Je kunt dus niet meer om de huidige bloemenkiosk heen rijden, maar moet aan dezelfde kant het plein op en af om reizigers af te zetten.”

Quote

Je kunt niet meer om de huidige bloemenki­osk heen rijden

Woordvoerder, Gemeente Etten-Leur

Na het werk aan de riolering begint fase één en is de bouw van de nieuwe bloemenkiosk aan de beurt. “Naar verwachting zijn deze werkzaamheden aan het einde van dit jaar gereed”, meldt de gemeente in de brief.

Fietsenstalling

In de eerste fase, die dus tot eind van het jaar duurt, wordt daarnaast een begin gemaakt met het aanleggen van de nieuwe fietsenstalling. “Pas begin volgend jaar, in fase twee, is het ‘voorplein’ wel afgesloten en autovrij, want dan wordt gestart met het weghalen van de oude fietsenstalling”, meldt de woordvoerder.

Mei Wah

De verschillende ondernemingen aan het Stationsplein zijn gedurende de werkzaamheden open en bereikbaar. Zo meldt Chang Hsia van restaurant Mei Wah dat de zaak van zijn ouders de komende periode gewoon open is. “Mijn ouders zijn dan wel op zoek naar opvolgers, maar tot ze die gevonden hebben is Mei Wah niet dicht.” Etten-Leur kan voorlopig dus nog steeds genieten van de maaltijden van het Chinees-Indisch specialiteitenrestaurant.

Jan Tit

Ook de bloemenkiosk van Jan Tit blijft draaiende. Eerst wordt de nieuwe kiosk gebouwd, daarna gaat het oude pand pas tegen de vlakte. “De punten van de gebouwen raken elkaar net niet”, lacht eigenaar Jan Heeren. Hij verwacht dat zijn nieuwe kiosk eind november klaar is en hij er rond kerst intrekt. “Dan zal de inrichting nog niet helemaal compleet zijn, maar we hoeven op die manier in ieder geval niet tijdelijk dicht.”

Quote

Het restaurant van mijn ouders is gewoon open

Chang Hsia, Zoon van eigenaren restaurant Mei Wah

De gehele verbouwing van het station in Etten-Leur gaat twee à drie jaar duren. Na het opknappen van het Stationsplein volgen de Spoorlaan en de Anna van Berchemlaan. Deze worden in etappes opgeknapt omdat de lanen een belangrijke verkeersader in Etten-Leur vormen. Als laatste element gaat het plein voor het politiebureau op de schop.