Volledig scherm
Paul de Klerk met zijn redster Anita Coremans. Nu zijn ze bevriend. "En ook onze vriendschap is een wonder." foto Gerard van Offeren/pix4profs

'We kunnen het navertellen', met dank aan de defibrillator

ETTEN-LEUR / SINT WILLEBRORD - Paul de Klerk heeft twee reddende engelen. Zijn vrouw Dimf én zijn overbuurvrouw Anita. In december vorig jaar kreeg De Klerk thuis in Sint Willebrord een hartaanval. Zijn vrouw belde onmiddellijk 112. Overbuurvrouw Anita Coremans - van Peer was een van de vrijwilligers die te hulp schoot toen De Klerks hart ermee ophield. "Ik voelde het niet aankomen", vertelt De Klerk. "Dat ben ik allemaal kwijt."

Coremans weet nog wel precies hoe het ging. Ze is een van de burgerhulpverleners die een melding krijgt als iemand in de buurt een hartstilstand heeft. Juist de melding over haar overbuurman kwam bij Coremans te laat. Ze was met de beddenwas bezig, toen ze door het raam zag dat er een vrijwilliger met een aed bij de overburen op de stoep stond.

Ze haastte zich naar buiten om te helpen, zegt ze. Samen probeerden ze De Klerk te redden: "Elektroden erop plakken en we gingen gelijk aan de gang. Het is echt secondenwerk. De eerste zes minuten zijn het belangrijkste."

De burgerhulpverleners gaven de man een aantal stroomstoten. Kort daarna verscheen het ambulancepersoneel om het van hen over te nemen. "Drie maal is mijn hartslag weg geweest. De reanimatie duurde drie kwartier", vertelt De Klerk.

Sinds de redding van haar overbuurman rukte Coremans nog drie keer uit om iemand te reanimeren. "Wij zijn wel wat gewend. Voor mij gaat de knop om. Je ziet iemand sterven. Daar ga je voor vechten. Maar het loopt vaker niet goed af dan wel."

De Klerk zegt dat hij sinds zijn redding een nieuw leven heeft gekregen. "Eigenlijk zou iedereen een aed-cursus moeten doen", denkt hij.

Lees dinsdag meer in BN DeStem