Volledig scherm
Voormalig internaat aan de Juvenaatlaan / Edward Poppelaan in Etten-Leur. © Martin Ommering

Wat moet er met het internaat in Etten-Leur gebeuren?

TijdlijnETTTEN-LEUR - College belooft dat alle mogelijkheden - van volledig behoud tot en met volledige sloop - worden uitgewerkt.

Het college neemt tot juni de tijd om de plannen rond het internaatcomplex Edward Poppe nader uit te werken. Meerdere opties worden bekeken. Deze week krijgen de raadsfracties in Etten-Leur een overzicht van de reacties die op het schetsplan zijn binnengekomen. Nader onderzoek wordt niet uitgesloten.

Tijdens de raadsvergadering van 6 februari bleek dat een politieke meerderheid pas over de kwestie wenst te debatteren als er meer (financiële) informatie beschikbaar is. Het college laat nu weten dat een beslissing over het terrein aan de Edward Poppelaan wordt vervat in een 'integraal voorstel'.

Naast uitgewerkte voorstellen voor woningbouw, de verkeersafwikkeling, het groen en het parkeren wordt daarbij ook gekeken naar de (inspraak)reacties op de plannen, staat in een raadsbrief.

Na de presentatie van de ontwerpkaders voor het internaatterrein ontstond discussie over de plannen voor woningbouw én, als consequentie daarvan, mogelijke sloop van 'Edward Poppe'. Zowel de adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing als de heemkundekring Jan Uten Houte hebben voor behoud van het complex gepleit en een door ONS Etten-Leur gestarte handtekeningenactie leverde vierhonderd steunbetuigingen op.

Het college belooft nu dat alle vier de in de raad geopperde opties - volledig behoud, volledige sloop, behoud voorgebouw, behoud gevel - worden uitgewerkt. Er komt nog een gesprek de heemkundekring en de adviescommissie. Zij hebben in middels het pand zelf kunnen inspecteren. ,,Wellicht dat het bezoek tot een ander inzicht heeft geleid'', aldus het college.

De gemeente ontkent dat al wordt voorgesorteerd op een uitkomst, omdat het terrein al in handen van een projectontwikkelaar zou zijn. ,,Nee, het is niet verkocht. De procedure is dat we eerst naar raad gaan om kaders vast te stellen. Vervolgens wordt gronduitgifte bepaald'', reageert woordvoerder Anne-Marie van Ommeren.

Fractieleider Ria Boeren van ONS Etten-Leur is blij dat haar petitie tegen sloop ertoe leidt dat de kwestie nog eens wordt bekeken. ,,Als je nog tot de zomer nodig hebt, geeft het aan dat er nog geen goed plan lag.''