Wat is een Cobra 6?

De politie luidt ieder jaar wel weer de noodklok: een Cobra 6 is levensgevaarlijk en te vergelijken met een kleine handgranaat, vuurwerkfanaten vinden dat zwaar overtrokken.

Bij de ontploffing bij een huis in Etten-Leur vrijdagochtend zijn resten gevonden van een zogenaamde Cobra 6. De hele ruit van de voordeur was weg en de binnendeuren liggen uit hun sponningen. De Cobra 6 komt terug in verschillende politieberichten, maar wat is het nou precies?

De Cobra is een reeks illegaal vuurwerk, waarvan de Cobra 6 de meest populaire uitvoering is. Het knalvuurwerk wordt geproduceerd in Italië, door het bedrijf Di Blasio Elio. Ook daar is het illegaal. 

Het illegale vuurwerk is gemakkelijk te verkrijgen, bijvoorbeeld via verschillende vuurwerkfora. De Cobra's kosten zo'n vijf euro per stuk.

De Cobra 6 is een staaf van zo'n vijftien centimeter, met daaraan een redelijk lange lont. Na het aansteken ontstaat er een klein vuurfonteintje, waarna het projectiel ontploft. In een Cobra 6 zit 73,50 gram flashkruit (ook wel flitskruid genoemd) in totaal. Voor de knal zit er nog 48,50 gram in, 25 gram vergaat dus tijdens het vuurfonteintje. Juist dat goedje maakt het illegaal. Flashkruit knalt halder, is explosiever dan gewoon buskruit, dat in bijvoorbeeld een rotje zit. 

In een handgranaat zit echter TNT, een veer explosievere stof dan flitskruit. Met een handgranaat is de schade veel groter dan met een Cobra 6. Op het Youtube-kanaal Xtremerides (een vuurwerkkanaal) gaat men verder in op de vergelijking tussen een granaat en een Cobra. Desondanks is de kracht van een Cobra vernietigend. Op Youtube zijn video's te zien waarin met het knalvuurwerk een koelkast, een wasmachine en een boom worden vernield. Daarnaast raakte twee jaar terug een jongen zwaargewond na een ongeluk met een Cobra en werd vrijdagochtend een woning in Etten-Leur vernield.