Waar zouden kinderen zijn zonder De Klimop in Etten-Leur

columnIk had een gelukkige jeugd. Liefdevolle ouders, alle aandacht. Mishandeld noch misbruikt, niet gepest, nooit geldgebrek. ‘U kent dat wel’, zou ik daaraan toe willen voegen, maar helaas, dat geldt niet voor iedereen. 

Er zijn kinderen met ernstige trauma’s, met angst- en paniekstoornissen. Omdat ze gepest zijn, misbruikt, mishandeld of verwaarloosd. En niet alle kinderen uiten hun verdriet door te schreeuwen, te slaan of zich te misdragen. Er zijn ook kinderen die naar binnen gekeerd raken, die stil worden en over het hoofd worden gezien.  

  1. ‘Heerlijk, het hooi is binnen’
    Boerenpraat

    ‘Heerlijk, het hooi is binnen’

    Nadat de eerste snede binnen is - dit is het eerste gras dat geoogst wordt in het voorjaar, vaak ook het beste gras - maak ik me op voor het winnen van hooi uit het natuurgebied. In dit gebied, grenzend aan de boerderij, wordt niet bemest en geen gebruikgemaakt van gewasbestrijdingsmiddelen. Extensief, ecologisch beheer, zoals dat heet. In verband met probleemonkruid, zoals ridderzuring en akkerdistel, mag ik er eerder maaien, zodat dit onkruid zich niet kan vermeerderen. Zo krijgen de planten geen kans om zaad te vormen.