Volledig scherm
© Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Vrijwilligers uit Etten-Leur in het zonnetje gezet

ETTEN-LEUR - Vrijwilligers in Etten-Leur werden zaterdag gewaardeerd voor hun inzet op de Dag van de Vrijwilliger. Het vrijwilligersplatform Etten-Leurvoorelkaar zette in het Alwelgebouw aan het Stationsplein een uitgebreid programma op, waaraan de gasten konden deelnemen. Verschillende massages, kickboksen, meditaties, selfies maken, nagels lakken, yoga, boekenleggers drukken, er kon van alles. De vrijwilligers konden actief bezig zijn, of zich juist laten verwennen. ‘Voorelkaar’ deed dat namens de gemeente en de vele organisaties waar vrijwilligers actief zijn.

Maar sommigen van de ruim honderd aanwezigen kwamen voor iets anders: “Ik wil vooral kennis opdoen en contacten leggen”, zegt Kees Naalden. Hij is als vrijwilliger actief in met name Centrum-Oost. “Met mijn bijna 74 jaar hoef ik niet zo nodig te kickboksen, en mijn nagels hoeven ook niet echt gelakt te worden. Maar zonder gekheid; ik doe hier een hoop contacten op om te helpen de wijk op te vrolijken. En rond moestuinen, want daar ben ik ook erg actief in.”

Coördinator Leman Çitak van Etten-Leurvoorelkaar is blij met de opkomst: “Het klopt dat veel vrijwilligers deze bijeenkomst gebruiken om anderen weer eens te zien of om nieuwe contacten op te doen. En natuurlijk vinden ze het belangrijk dat ze deze dag als blijk van waardering krijgen aangeboden. Veel organisaties houden hun eigen dag voor de vrijwilligers, maar kijken ze ‘buiten hun eigen hokje’, leren ze van elkaar.” Çitak denkt overigens wel na over een andere opzet van de Vrijwilligersdag. 

“We hebben zo’n 120 organisaties in ons syteem die met vrijwilligers werken. Dat varieert van scholen tot wijkverenigingen, van sportclubs tot welzinsinstellingen. We zijn nu bezig om de meningen van de organisaties en de vrijwilligers te peilen. Eerst eens kijken waar iedereen behoefte aan heeft. Dan gaan we nadenken over een andere manier van de opzet van deze dag, Daarbij kunnen we kiezen om de vrijwilligersdag steeds op een andere plek te houden, bijvoorbeeld bij iedere keer een andere instelling.”