Volledig scherm
Jean-Pierre Schouw installeert een AED op het Raadhuisplein, in het bijzijn van o.a. voorzitter Eric Tak (links) van Stichting Hartveilig Etten-Leur en Bas Beesems namens de sponsorende Juniorkamer (rechts). © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Voor een euro per inwoner per jaar is Etten-Leur voortaan hartveilig

ETTEN-LEUR - Een euro per inwoner per jaar kost het om Etten-Leur hartveilig te maken. Voor 40.000 euro per jaar kan de Stichting Hartveilig  een 6-minuten zone creëren in heel Etten-Leur. 

De gemeente is vooralsnog niet van plan structureel geld te pompen in de stichting. ,,We beginnen daarom met een 15-minuten zone en hopen dat in de toekomst uit te kunnen bouwen", stelt voorzitter van de stichting Eric Tak.

6 minutenzone

De gemeente heeft onlangs 30.000 euro gedoneerd aan de Stichting Hartveilig Etten-Leur en stelt  de zestien eigen AED apparaten beschikbaar. Van de Regionale Ambulancevoorziening  (RAV) is 10.000 euro ontvangen. ,,Voor een 6-minutenzone hebben we, naar schatting, nog veertig AED's nodig. Een AED-pakket kost 4.000 euro. Voor  dat bedrag kun je het apparaat 8 jaar gebruiken, inclusief onderhoud en buitenkast. Daarna is de AED aan vervanging toe", legt Tak uit. 

Een AED vervangen kost 2.000 euro. De zestien hartapparaten van de gemeente zijn voor het merendeel aan vervanging toe. ,,Als we dat in een keer doen is het budget meteen op. We beginnen daarom eerst met minder apparaten en een 15-minuten zone. Een structurele jaarlijkse bijdrage is belangrijk voor het uitrollen van het project", stelt Tak die overigens blij is met de donatie van de gemeente. 

Inwoners

,,De gemeente wil dat ook inwoners, andere bedrijven of instanties een bijdrage leveren. Daar werken we hard aan. We moeten ons de komende twee jaar bewijzen. Als we dat voldoende doen, heeft de gemeente vanaf 2020 mogelijk structureel  geld over voor de stichting."  

Politiek

ONS Etten-Leur vindt dat de gemeente nu al structureel met geld over de brug moet komen. ,,Of is het verschil tussen leven en dood financieel net een brug te ver", vraagt burgerraadslid Denise Huijbregts zich in een brief aan het college van B en W af.  ,,Het ontbreken van voldoende geld zorgt er voor dat Etten-Leurenaren bij een hartinfarct niet kunnen bouwen op de AED's. Is er nu niet structureel 40.000 euro vrij te maken?"

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement