Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Guus Schoonewille

Viszaak in Etten-Leur gediskwalificeerd: fraude bij Nationale Haringtest

ETTEN-LEUR/BREDA - Visspeciaalzaak Havenzicht die twee vestigingen heeft in Etten-Leur en één vestiging in Breda, is wegens fraude uitgesloten van verdere deelname aan de Nationale Haringtest 2019.

De organisatie achter de Nationale Haringtest meldt desgevraagd dat er neppe e-mailaccounts zijn aangemaakt waarmee extreem lage cijfers zijn uitgedeeld aan concurrerende viszaken in Brabant. Havenzicht zelf kreeg opvallend genoeg hele hoge cijfers.

Vermoedens

Karel van den Heuvel zegt namens de organisatie van de Nationale Haringtest dat de eigenaren zijn geconfronteerd met het valse spel, waarna de viszaak heeft toegegeven op oneerlijke wijze te hebben gehandeld en excuses heeft aangeboden.

Stevie Wijnings, eigenaar van de zaak, ontkent dat hijzelf degene is die de valse stemmen heeft uitgedeeld. ,,Ik weet niet wie hierachter zit”, zegt hij. ,,Maar ik heb wel mijn vermoedens. Ik ben er in ieder geval niet blij mee.”

Meldingen van vals spel

Volgens Van den Heuvel viel Havenzicht door de mand dankzij meldingen van collega-viszaken in Brabant. ,,De test bestaat uit twee rondes. Bij de eerste ronde geven klanten via een online stemtool hun favoriete viszaak een cijfer. De bevestiging van die stem gaat via e-mail of WhatsApp. Na een aantal weken verscheen de eerste tussenstand, waarbij de viszaken qua cijfers heel dicht bij elkaar lagen.”

Quote

Ik weet niet wie hierachter zit, maar ik heb wel mijn vermoedens

Stevie Wijnings, Eigenaar viszaak Havenzicht

De viszaken kregen die tussenstand te zien. Het eindrapport, slechts twee weken later, zag er plots heel anders uit. Er bleken 1’en en 2’en uitgedeeld te zijn aan vrijwel alle zaken, behalve aan Havenzicht. Dat kreeg wonderbaarlijk genoeg alleen maar hoge cijfers. 

IP-adressen

De opvallende resultaten vielen verschillende eigenaren van viszaken op, waarna een aantal van hen contact opnam met de organisatie. ,,Na research kwamen we erachter dat er verschillende neppe mailadressen zijn aangemaakt waarmee de stemmen zijn uitgebracht. Door onderzoek te doen naar die accounts, naar IP-adressen en naar telefoonnummers waren we er uiteindelijk van overtuigd dat er gefraudeerd moest zijn en zagen we ook uit welke hoek dat kwam", zegt Van den Heuvel. 

Diskwalificatie

Op basis van die resultaten is visspeciaalzaak Havenzicht gediskwalificeerd van verdere deelname aan de Nationale Haringtest 2019. Het bestuur van de organisatie heeft vervolgens besloten dat alle aantoonbaar benadeelde visspecialisten die boven de kiesdrempel zaten met hun aantal stemmen, zich kwalificeren voor de finaleronde.

Vorig jaar won Havenzicht de eerste prijs in dezelfde wedstrijd. Ze verkochten toen de beste haring van Brabant.  

  1. Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen
    Geef uw mening

    Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen

    Het is een van de meest voorkomende klachten van nu: het dag in, dag uit te veel ballen tegelijk moeten hooghouden. Thuis, op het werk, bij de (sport)club, op school, bij familie; veel mensen ervaren de huidige tijd alsof ze worden geleefd door hun omgeving. Het gevoel dat alles en iedereen in de nabijheid iets van je verwacht en jij je verplicht voelt die verwachting waar te maken. Het probleem speelt bij zowel jong als oud en in tal van sectoren. Hoe houd je de regie over je eigen leven?