Volledig scherm
De vissteiger in Etten-Leur wordt op dit moment hersteld, maar de oevers blijven nog wel even een rommeltje. © Pierre van Damme

Vissteiger Etten-Leur op de schop, oevers volgend jaar

ETTEN-LEUR - Aannemer en bouwbedrijf Damsteegt uit Meerkerk is in opdracht van Gemeente Etten-Leur begonnen met het vervangen van de vissteiger bij de vijver aan de Vlaamse Schuur-Bredaseweg. Door de lage waterstand, een gevolg van de droge zomer, was de kade verzakt. 

De aanpak van de kapotte beschoeiing langs de oevers van de verschillende visvijvers - in eigendom en onderhoud bij Waterschap Brabantse Delta - laat echter nog tot begin 2019 op zich wachten.

"Het Waterschap is bezig met de voorbereidende werkzaamheden voor het vernieuwen van de beschoeiing en het aanleggen van natuurvriendelijke oevers langs de gehele waterkant", laat een woordvoerder van de gemeente weten. 

Redelijk droog

"Het zou gunstig zijn om dat snel te doen, nu de vijver redelijk droog staat, maar het waterschap heeft meer voorbereidingstijd nodig. Als we waterbouwkundig kijken is er geen bezwaar voor het zakken van het waterpeil, maar dit kan uiteindelijk wel problemen opleveren voor de visstand en het aanzicht is minder fraai."

Een woordvoerder van Brabantse Delta licht toe dat er - in overleg met de gemeente - nog bepaalde keuzes moeten worden gemaakt. "Die hebben te maken met hoe de vijver eruit moet komen te zien, waar exact beschoeiing moet staan en waar een natuurvriendelijke oever gerealiseerd gaat worden. Begin volgend jaar zijn de werkzaamheden uitgevoerd", zegt hij. 

Herstellen

"Een natuurvriendelijke oever kost meer ruimte dan een beschoeiing en bij sommige gedeelten van de vijver is hiervoor de ruimte niet. Daar gaan we dus beschoeiing herstellen of vervangen. Dat kan ook prima in een "volle vijver" uitgevoerd worden. Wat betreft het aangezicht: dat is een kwestie van wachten op veel regen."