Volledig scherm
Ter illustratie © Thinkstock

Vincent van Gogh virtueel ontmoeten in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Een ontmoeting met Vincent van Gogh. Dat is wat de Van Gogh Kerk in Etten-Leur vanaf 23 december als nieuwste ervaring te bieden heeft aan bezoekers. Een virtuele ontmoeting uiteraard.

In opdracht van Regio West-Brabant (het samenwerkingsverband van 19 gemeenten) hebben docenten, maar vooral studenten van NHTV Breda, de voorbije maanden gewerkt aan een bijzonder leerproject dat de toepassingsmogelijkheden van virtual reality voor cultuurtoerisme laat zien. In een door een computer gesimuleerde omgeving worden bezoekers als het ware naar 1881 'geteleporteerd'. Naar de (niet meer bestaande) pastorie achter de Nederlands Hervormde kerk in Etten, de plek waar de toen 28-jarige Vincent aan zijn ouders te kennen gaf dat hij kunstenaar wilde worden.

In het verhaal, dat wordt afgespeeld op de Oculus Rift (een speciale virtual realitybril), ontmoeten we - een bijna levensechte - Vincent, wanneer die in de Ettense pastorie voor een langere periode bij zijn familie komt wonen. in de korte animatiegame wandelen bezoekers door de pastorie, zien ze Vincent aan het werk en horen ze hem mijmeren over zijn verliefheid op zijn nicht Kee Vos. Ook zijn ze getuige van een gesprek tussen de kunstschilder en zijn vader en moeder, aan de keukentafel. Een gesprek dat uitmondt in een ruzie en uiteindelijk Van Goghs definitieve vertrek uit Etten op kerstavond 1881.

Met het pilotproject wil de Regio West-Brabant laten zien wat de mogelijkheden zijn van virtual reality voor het vertellen van een verhaal. Het 'experiment' is een concreet uitvloeisel van 'Becoming Vincent', een studie die door een team van experts van NHTV Breda is gemaakt voor Van Gogh Brabant, met als doel extra belevingen toe te voegen aan locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de jonge Van Gogh in de regio.

De game 'Vincent 360' maakt vanaf 23 december onderdeel uit van de permante expositie in de Van Gogh Kerk. Kijk voor de openingstijden op www.vangoghkerk.nl