Volledig scherm
Bij de deur blijkt, na enkele minuten wachten, dat voor de afstandsbediening twee mobiele telefoons nodig zijn. © Herbert Kats

Videotelefoon De Vleer in Etten-Leur 'lost weinig op'

ETTEN-LEUR - Wijkbelang Hooghuis ziet een video-intercom nog niet als goede oplossing voor problemen rond de toegankelijkheid van De Vleer. Het multifunctionele gebouw biedt onderdak aan twee scholen, kinderopvang én het wijkcentrum van de Etten-Leurse vereniging.

Via het koppelen van een camera aan een mobiele telefoon kan nu de voordeur op afstand worden ontsloten. Deze 'tijdelijke' constructie kwam in beeld nadat op voorspraak van de scholen de deur van het gebouw op slot is gegaan.

Speciale bel
Voorzitter Jan Meeuwisse van Wijkbelang nam gisteren zelf de proef op de som bij de voordeur. Hoe het in de praktijk werkt is ook voor hem nog nieuw. "Ik heb er niets over gehoord", zegt hij voordat hij op de speciale bel 'wijkgebouw' drukt.

Bij de deur blijkt, na enkele minuten wachten, dat voor de afstandsbediening twee mobiele telefoons nodig zijn: een voor een verbinding met een videocamera bij de deur en een om echt open te doen. Omdat in dit geval blijkbaar niet duidelijk is dat de voorzitter van de wijkvereniging aanbelt komt er toch maar iemand persoonlijk open doen.

Niet overtuigd
Na deze eerste ervaring is Meeuwisse allerminst overtuigd dat de nieuwe voorziening echt soelaas biedt voor het wijkcentrum. En de suggestie die hij van meerdere kanten hoorde dat de video-intercom uiteindelijk wel eens tot permanente oplossing kan worden bestempeld stoort hem. "Daar tekenen we verzet tegen aan", zegt hij. Het door het CDA aangedragen idee om het wijkcentrum een aparte deur te geven spreekt hem beter aan. "En zo staat het ook in de antwoorden die de gemeente heeft gegeven op de raadsvragen", weet Meeuwisse.

Volgens gemeenteambtenaar Astrid Adriaansen zijn er wat onduidelijkheden in de aanloopfase. "Dyade, die het personeel voor het beheer levert, is nog bezig. Het kan zijn dat nog niet alles smetteloos werkt." De gemeente benadrukt dat er nog steeds over een meer permanente oplossing valt te praten. "We doen op dit moment ervaring op met deze videoverbinding. We willen eerst even kijken hoe dat bevalt."

Drempel onnodig hoog
Meeuwisse houdt echter staande dat de drempel om naar het wijkcentrum te komen onnodig hoog is geworden. "Mensen die voor de deur moeten wachten, maken rechtsomkeer", weet hij. Niettemin heeft hij respect voor de veiligheidsaspecten die de scholen tot de maatregel brachten.

Meeuwisse wil graag verder praten over de suggestie van het CDA-raadslid Joke Gelderblom. Die stelde dat bij de bouw van De Vleer eigenlijk een fout is gemaakt door het wijkcentrum geen aparte deur te geven. Ook andere betrokkenen, die niet met naam en toenaam genoemd willen worden, zien in een aanpassing de beste oplossing. "Maar dat zal geld gaan kosten."

Volledig scherm
Alle bellen bij de toegang tot de Vleer. © Herbert Kats