Volledig scherm
Staatssecretaris Paul Blokhuis verloor het afgelopen jaar zijn dochter op 18-jarige leeftijd. Waarschijnlijk als gevolg van een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Een tweet waarin Blokhuis haar herdenkt leidt tot een opmerkelijke reactie van oud-raadslid Peter Mul uit Etten-Leur. © Rob Voss

Verontwaardiging over tweet oud-raadslid D66 Etten-Leur aan adres staatssecretaris: ‘Schoft! Onvoorstelbaar’

ETTEN-LEUR - Zeer verontwaardigde reacties op Twitter naar aanleiding van een tweet van Peter Mul, voormalig raadslid voor D66 Etten-Leur. Die reageert op een tweet van staatssecretaris Paul Blokhuis, die op Twitter zijn op jonge leeftijd overleden dochter Julia herdenkt.

‘Nu al de domste tweet van 2019’, vindt de één. Een ander noemt Mul zelfs een schoft en weer anderen vinden de tweet ‘totaal misplaatst’ en ‘onvoorstelbaar.’  Mul wil ondanks aandringen niet reageren. Paul Blokhuis zelf kiest er voor de reactie van Mul voor diens rekening te laten. 

‘De afgelopen 18 jaar was 1 januari in de eerste plaats haar verjaardag en dan nieuwjaar. Vandaag hangen we geen slingers op, maar steken we een kaarsje aan. Voor altijd onze lieve Julia', twittert Blokhuis op 1 januari. 

Beleid

In de rij van troostende reacties op dat bericht, valt die van Mul uit de toon: ‘Beste Paul. Ik heb zelf een dochter en twee zoons. Ik zou je heel graag willen vertellen, maar niet hier, waarom ik er van overtuigd ben, dat een deel van jouw beleid, de gezondheid van mijn en vele andere kinderen niet ten goede komt (en dan zeg ik het nog heel diplomatiek).’

Mul wil zelf dus niet reageren, maar zijn reactie houdt zeer waarschijnlijk verband met het vaccinatiebeleid van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de Kamerbrief ‘Verder met vaccineren’ schrijft staatssecretaris Blokhuis dat hij maatregelen wil nemen tegen de dalende vaccinatiegraad. 

Zorgelijke ontwikkeling

Blokhuis geeft aan dat de dalende vaccinatiegraad een zorgelijke ontwikkeling is en benadrukt het belang van vaccineren. Dit ondersteunt hij met zes actielijnen voor vaccinatiebereidheid. ,,Ik wil jongeren die niet gevaccineerd zijn volgens het Rijksvaccinatieprogramma de gelegenheid bieden om dat alsnog te doen.” 

Openheid. Daar pleit Peter Mul op in zijn online reactie op de vraag of vaccineren verplicht gesteld moet worden om (kinder)ziekten te voorkomen. ,,Ik ben voor vaccineren”, schrijft hij, ,,als ze mij vooraf de bijsluiters laten lezen en mij wijzen op de bijwerkingen. Ik ben voor vaccinatie als men duidelijk kan maken dat de extra toevoegingen in vaccins - zoals aluminium - die tien keer de toegestane hoeveelheid overschrijden als je deze via de mond zou innemen, onschadelijk zijn. Dus bied meer openheid.”

Onnodig grievend

Van smaad is geen sprake, zegt de Bredase advocaat Menno Buntsma desgevraagd.  ,,Hier wordt wel impliciet leed toegebracht. Hoe kun je deze woorden uitspreken aan het adres van een vader die rouwt om zijn overleden dochter. Onnodig grievend", vindt Buntsma.

Quote

Je kunt van alles vinden van het beleid van een bewindsman, maar zoiets doe je niet.

Ron Dujardin, Fractievoorzitter D66 Etten-Leur

D66-fractievoorzitter Ron Dujardin neemt in een reactie op de tweet van Mul afstand van diens schrijven. ,,Mul is geen lid meer van onze fractie dus ik heb geen invloed op hem, maar wij als fractie vinden dit niet correct. Het is zeker niet des D66 om op deze manier te reageren. Ik vind al langer dat de tweets van Mul over vaccinatie op het randje zijn. Je kunt van alles vinden van het beleid van een bewindsman, maar zoiets doe je niet. Gelukkig heeft hij zijn tweet niet onder de vlag van D66 gepost. Anders had ik er nog veel sneller openlijk afstand van genomen.”

Volledig scherm
Peter Mul op een archieffoto. © peter van trijen/het fotoburo