Inwoners, ondernemers en weggebruikers in het buitengebied van Etten-Leur hebben volop mee kunnen praten over een nieuw verlichtingsplan voor het hele buitengebied. Ze krijgen binnenkort, afhankelijk van de coronamaatregelen vermoedelijk in juni -  nog eens de kans om te reageren.
Volledig scherm
Inwoners, ondernemers en weggebruikers in het buitengebied van Etten-Leur hebben volop mee kunnen praten over een nieuw verlichtingsplan voor het hele buitengebied. Ze krijgen binnenkort, afhankelijk van de coronamaatregelen vermoedelijk in juni - nog eens de kans om te reageren. © Thinkstock

Verlichtingsplan voor hele buitengebied Etten-Leur ‘veilig, comfortabel en goed voor milieu’

ETTEN-LEUR - Etten-Leur heeft de afgelopen twee jaar in een deel van het buitengebied nieuwe ledverlichting, verlichtingssystemen en manieren om licht in de avonduren en de nacht te dimmen getest. 

 Als enige Nederlandse gemeente kreeg ze daarvoor geld van provincie en Europa. 

Inwoners, ondernemers en weggebruikers in het buitengebied hebben volop mee kunnen praten en krijgen binnenkort nog eens de kans om te reageren. 

Bewegingssensoren

De gemeente heeft bijvoorbeeld bewegingssensoren geplaatst en nieuwe manieren getest om licht te dimmen. In het begin van de proefperiode werden alle nieuwe ledlampen ’s nachts op volle sterkte aangezet. Verreweg de meeste mensen die deelnamen aan enquêtes en de informatieavonden bezochten, vonden dat er toen te veel licht was. 

Fietspaden

In verschillende stappen is het lichtniveau vervolgens teruggebracht. Dat wordt nu in het hele buitengebied toegepast. Op vrij liggende fietspaden (op wegen met een berm tussen rijweg en fietspad, zoals Lange Brugstraat, Attelakenseweg en Liesbosweg ) blijft het licht op volle sterkte branden. Ook daarom was verzocht.

T-kruisingen

Ook kwamen er veel opmerkingen over gebrekkig werkende verlichting op een aantal plaatsen (de leveranciers en aannemers worden daarover benaderd), de verlichting bij het bedrijventerrein aan de Zeedijk (te veel) en de veiligheid op T-kruisingen. 

Daarom komen er extra lantaarnpalen op alle T-kruisingen, waar nu nog geen lantaarnpaal aanwezig is. Bestaande lantaarnpalen bij T-splitsingen krijgen nieuwe ledlampen die voor meer licht en zichtbaarheid op de weg zorgen.

Zevenbergseweg

De Zevenbergseweg wordt door de provincie verlicht. Etten-Leur vraagt de provincie om alleen op de T-splitsing met de Strijpenseweg extra ledlicht te installeren. Daar gebeuren relatief veel ongelukken. 

CO2-uitstoot

,,We weten inmiddels dat we met de nieuwe ledverlichting, het systeem en de dimmogelijkheden veel milieuwinst boeken, veel energie kunnen besparen en de CO2-uitstoot met meer dan 50 % kunnen verminderen", zegt wethouder Kees van Aert. Ook de veiligheid en het comfort op de weg en in aanliggende woningen stijgt.

De komende jaren wordt de openbare verlichting in het hele buitengebied vernieuwd. Dat kost, jaarlijks, 227.000 euro.

  1. ‘Heerlijk, het hooi is binnen’
    Boerenpraat

    ‘Heerlijk, het hooi is binnen’

    Nadat de eerste snede binnen is - dit is het eerste gras dat geoogst wordt in het voorjaar, vaak ook het beste gras - maak ik me op voor het winnen van hooi uit het natuurgebied. In dit gebied, grenzend aan de boerderij, wordt niet bemest en geen gebruikgemaakt van gewasbestrijdingsmiddelen. Extensief, ecologisch beheer, zoals dat heet. In verband met probleemonkruid, zoals ridderzuring en akkerdistel, mag ik er eerder maaien, zodat dit onkruid zich niet kan vermeerderen. Zo krijgen de planten geen kans om zaad te vormen.