Verkering tussen APB, CDA en Ons Etten-Leur is uit

ETTEN-LEUR - De coalitieonderhandelingen tussen APB, CDA en Ons Etten-Leur zijn stukgelopen. Het APB heeft er geen vertrouwen in dat een coalitie met Ons Etten-Leur vier jaar stand houdt. Die mededeling deed Frans Dingenouts, die het proces begeleidt, maandag tijdens de gemeenteraadsvergadering. 

Volledig scherm
© Joyce van Belkom

Ons Etten-Leur claimde de portefeuille sociale zaken en dat kon in dit stadium van de onderhandelingen niet beloofd worden. ,,Het klopt dat de coalitievorming vooral gestrand is op de invulling van het gemeentebestuur", stelt lijsttrekker Kees Veraert van APB die daar verder niet over wil uitweiden. ,,Ook zagen CDA en APB beiden geen heil in twee deeltijd wethouders."

Parttime wethouders

Volledig scherm
Lia Boeren van ONS Etten-Leur © Robert van den Berge

Dat was wel de eerste insteek van Ons Etten-Leur. Die schoven oud-raadslid May Rijnen van de PvdA naar voren als parttime wethouderskandidaat. Fractievoorzitter Lia Boeren zou de andere helft van de functie vervullen. Samen wilden ze de portefeuille sociale zaken oppakken. 

,,Natuurlijk wilden we die portefeuille. Dat is waar ons hart ligt", bevestigt Boeren. ,,We hadden er ook al ideeën over. In onze optiek kunnen twee parttime wethouders meer dan een fulltime wethouder. May Rijnen en ik hebben samen 38 jaar ervaring." 

Teleurgesteld

Volledig scherm
Ronnie Buiks (CDA) © archief

Boeren is teleurgesteld over de gang van zaken. ,,Het was van begin af aan duidelijk dat APB deze coalitie niet wilde. Zeg dat dan meteen." Gefrustreerd is ze niet. ,,We gaan er vol tegenaan de komende vier jaar. We hopen dat de bewoners de oneerlijkheid inzien van dit proces. Dat we over vier jaar, op basis van wat we hebben gepresteerd, de grootste partij worden zodat we kunnen laten zien hoe onderhandelingen open en eerlijk kunnen verlopen."

Vertrouwen

Inhoudelijk lagen de drie  partijen niet ver uit elkaar. ,,Maar ook het CDA miste wel het vertrouwen om met deze partijen door te gaan", erkent fractievoorzitter Ronnie Buiks. ,,Dat zat hem niet in de inhoud, maar meer in de persoonlijke verhoudingen tussen mensen. In een coalitie moet je elkaar soms ook wat gunnen. Die sfeer proefde ik niet voldoende."

Nu een coalitie van APB, CDA en Ons Etten-Leur van de baan is, komt de gemeenteraad donderdag 19 april in een openbare bijeenkomst om 19.30 uur bijeen. Dan wordt bepaald welke partijen nu gaan proberen samen een coalitie te vormen.  

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement