Kees en Anja Pijs in de vrijloopstal bij de koeien. De dieren gaan twee keer per dag naar buiten om op het weiland te grazen.
Volledig scherm
Kees en Anja Pijs in de vrijloopstal bij de koeien. De dieren gaan twee keer per dag naar buiten om op het weiland te grazen. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Veel volk verwacht op Open Boerderijdag in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Zes mobiele toiletten staan in gelid opgesteld naast de oprit van IJsboerderij Heidehoeve in Etten-Leur, elders op het erf ligt een enorme stapel banken en stoelen. De voorbereidingen voor de Campina Open Boerderijdag, 10 juni, zijn in volle gang.

Quote

We krijgen maandag hulp van veertig mensen om alles in goede banen te leiden

Anja Pijs

Die extra wc's en dat meubilair zijn bepaald geen overbodige luxe. Vorige jaar bezochten liefst 4700 mensen de melkveehouderij met ijsmakerij van de familie Pijs aan de Hoge Bremberg 33. ,,Het is een gigantisch succes. We krijgen maandag hulp van veertig mensen om alles in goede banen te leiden", zegt Anja Pijs.

Haar man Kees heeft een grasveld kort gemaaid dat dienst doet als parkeerplaats. ,,Onze normale parking is te klein en we willen niet dat mensen op straat parkeren. Parkeerwachten zorgen voor een goede begeleiding", aldus Kees met gevoel voor veiligheid.

Ruim dertig jaar geleden is het echtpaar begonnen met het boerenbedrijf. Tien jaar later is daar de ijsmakerij bij gekomen. Kees: ,,We zochten naar een nevenactiviteit, dachten eerst aan kaas. Maar er zaten al drie kaasmakerijen in de directe omgeving." ,,We houden allebei van ijs. Eigenlijk is het een beetje een uit de hand gelopen hobby", lacht Anja.

Vrijloopstal 

Sinds 2011 is er een nieuwe, ruime open stal waarin de koeien verblijven. Kees: ,,Ik heb gekozen voor een vrijloopstal en daar zijn we redelijk uniek in. De grote ruimte levert minder stress op voor de koeien, dus gezondere dieren. Het dierenwelzijn is heel goed."

Quote

Kinderen aaien graag kalfjes. En zo wennen de koeien meteen aan mensen

Anja Pijs

De dieren struinen vrij rond in een ruimte die bezaaid ligt met stro. ,,De mest gebruiken we als voeding voor het grasland en de snijmais die we verbouwen. Zo proberen we een zoveel mogelijk gesloten systeem te hebben.”

Tussen april en november wandelen de beesten twee keer per dag naar het weiland om te grazen. Een robot, waar de koeien zelfstandig inlopen als ze vinden dat het tijd is om gemolken te worden, zorgt voor het melken.

Aan kalfjes geen gebrek, die staan direct bij de ingang van de stal. De jongste exemplaren zijn een paar dagen oud. ,,Kinderen aaien die graag. En zo wennen de koeien meteen aan mensen. Win-win dus."

De open dag is van 10.00 tot 16.00 uur. Ook de boerderij van de familie Boomaerts aan de Eerste Molenweg 6 in Hoeven doet mee aan de Open Boederijdag.