Volledig scherm
's Ochtends staat er een file op het Lichttorenhoofd, vanaf het plein naar de spoorwegovergang bij de Liesbosweg. En dat wordt alleen nog maar drukker, voorspellen de ondernemers aan het Van Bergenplein. © Erik de Leeuw

Van Bergenplein Etten-Leur: ‘Je kunt er wel af, maar je komt er moeilijk op’

ETTEN-LEUR - De gemeente houdt woensdagavond een inspraakavond over de herinrichting van het Van Bergenplein in Etten-Leur. Maar de ondernemers aan het plein vinden de bereikbaarheid van het plein een veel groter probleem.

„De bereikbaarheid is veel belangrijker dan dat het plein op de schop gaat”, zegt Marcia Bruinsma, eigenaar van de aan het Van Bergenplein in Etten-Leur gelegen Slijterij56. „Wij krijgen veel klanten van buiten Etten-Leur, en die klagen behoorlijk dat ze het niet kunnen vinden. Het is dat wij als ondernemers zelf borden hebben neergezet. De verkeersstroom moet gewoon de andere kant op gaan, naar het plein toe. Nu kun je wel van het plein af, maar je komt er heel moeilijk op. Het moet andersom.”

Bruinsma is niet de enige ondernemer aan het plein die er zo over denkt. Ook Henk Jacobs van Eethuis ‘t Pleintje ziet met lede ogen aan hoe het verkeer zich elke langs het plein worstelt. „Al het verkeer vanuit de Schoenmakershoek moet over het Lichttorenhoofd. Elke ochtend staat er vanaf het plein een file naar de spoorwegovergang bij de Liesbosweg. En dat wordt straks, als de Lange Brugstraat ook eenrichtingsweg is geworden, alleen nog maar erger. Dan moet er nóg meer verkeer langs het plein hier. En wat dacht je van alle leveranciers die met hun vrachtwagens bij ons komen?”

Wat Jacobs betreft worden de wegen van het naar het plein allemaal weer tweerichtingsverkeer. „Dan verspreidt het verkeer zich veel beter en krijg je een veel betere doorstroming.”

Lees woensdag meer in BN DeStem