Volledig scherm

'Urgent is niet urgent bij Woonstichting Etten-Leur'

ETTEN-LEUR - De bedden van Karina Visser en haar twee dochters staan noodgedwongen tegen elkaar aan. Overal liggen kleren en andere spullen want de drie hebben amper bergruimte. Ze verblijven vier maanden in een kamer van 13 vierkante meter in Etten-Leur.

Een noodoplossing, want Karina en haar kinderen woonden daarvoor bij een kennis in huis. Die relatie is beëindigd, dus ze stonden op straat. „Particulier huren is voor mij geen optie, daar heb ik geen geld voor. Gelukkig kon ik via-via deze kamer huren, maar de situatie wordt steeds nijpender.

Ik sta op de urgentielijst van Woonstichting Etten-Leur, maar zelfs als je een dringend geval bent, duurt het minimaal zes maanden voordat je een ander huis krijgt aangeboden.” Die termijn vindt de Etten-Leurse te lang.

„Ondertussen is er ook een medische noodzaak bijgekomen om snel te verhuizen. Acht weken geleden ben ik in het ziekenhuis opgenomen met nierfalen. Eén nier moet worden verwijderd. Ik draag nu een drain, als ik dat niet doe, krijg ik vergiftigingsverschijnselen. De specialist heeft aangedrongen op een snelle operatie, maar met mijn huidige thuissituatie wil ik niet eens worden geopereerd. Ik kan daar niet goed herstellen.”

Ze heeft haar verhaal voorgelegd aan de Woonstichting (WEL) en gevraagd om extra urgentie. „Ergens in oktober maak ik kans op een woning, krijg ik te horen. Wat mij betreft veel te laat. Ik snap dat ik niet de enige ben die zit te springen op vervangende ruimte, maar ik voel me niet serieus genomen.”

Visser nam ook contact op met de WMO-afdeling van de gemeente. „Ze verwezen me door naar stichting MEE. Maar ook MEE kan weinig betekenen, ik ben en blijf afhankelijk van de Woonstichting.”

Rob van Son, manager Wonen bij Woonstichting Etten-Leur, kent de situatie van Visser en haar kinderen. „Natuurlijk moet ze snel een ander onderkomen krijgen, maar we kunnen geen dubbele urgentie toepassen. Dat doen we nooit, want dan ga je onderscheid maken. Mevrouw Visser staat op de urgentielijst, maar iemand anders uit Etten-Leur die te maken had met huiselijk geweld net zo goed. Als we de één boven de ander plaatsen, begeven we ons op een hellend vlak. Moeten we niet willen en dat doen we dan ook niet”, zegt Van Son.

Lees donderdag meer in BN DeStem