Volledig scherm
etten leur - 20190619 - pix4profs/petervantrijen.uitreiking zilveren moeierboompje in cafe de klomp.vlnr ben van de maagdenberg-corry van gool-sjan van roden en piet koevoets © peter van trijen/pix4profs

Uitreiking moeierboompjes in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - ''Ik zit zelf in de organisatie en wist nergens iets van'', zei Corry van Gool - Dielemans. Al even blij en net zo verrast waren drie andere Etten-Leurenaren die, gelokt met een smoes, café De Klomp binnen kwamen en eveneens een zilveren moeierboompje opgespeld kregen. ,,Uitschieters van de vele vrijwilligers, onder de 44.000 inwoners van Etten-Leur, die belangeloos het cement van de samenleving vormen'', prees presentator Anton van Dorst.

Omdat slecht weer voorspeld was vonden de huldigingen niet bij de eeuwenoude Moeierboom plaats en kon ook een deel van het gilde niet uitrukken. Bij aanvang, om half acht, kwam toevallig de zon tevoorschijn, maar de plechtigheden vonden in het volgepakte café plaats, op een podium bij een grote foto van de Moeierboom.

De Moeierboom zelf, 'die alles en iedereen in het dorp kent', somde 'via een speciale straalverbinding' de verdiensten van de genomineerden op. ,,Van Gool ontfermt zich al vele jaren over de Mariakapel op de Markt'', zo liet hij horen. Een tweede zilveren speld ging naar Piet Koevoets, volgens de Moeierboom: ,,een gouden kracht en manusje van alles, bij de voetbalvereniging Internos''. Ben van den Maagdenberg was gelokt voor een bijeenkomst ter voorbereiding op de ZLM TOUR. Met zijn kompanen zet hij zich vanaf 2005 in voor wielersport ter plaatse. ,,Ons wielercriterium wordt nu 'het wereldkampioenschap der criteriums genoemd'', orakelde de Moeierboom.

Tante Jeanne

En dan Jeanne van Rooden, die al 45 jaar zeer actief is voor Jeugdland. ,,Niet voor niets kennen velen inwoners haar als 'tante Jeanne' '', aldus de Moeierboom. De gelauwerden ontvingen naast een oorkonde, cadeautjes van de plaatselijke middenstand. En ze kregen verder de eer om een plaquette op de gevel van De Klomp te onthullen, met daarop de namen van de 15 Etten-Leurenaren die in de afgelopen vijf jaar door de Stichting Promotie Etten-Leur (STEP) met een zilveren moederboompje bedacht zijn.