Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ThinkStock

Twijfels bij omwonenden bouwlocaties Groene Wig en Lage Vaartkant in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - De omwonenden van de Groene Wig (het gebied tussen Sander, Rijsdijk en Slagveld) in Etten-Leur zien liever geen woningbouw in het gebied en willen het groen houden. Bewoners van de Lage Vaartkant, een andere potentiele plek voor nieuwbouw, vragen zich af hoe reëel huizenbouw hier is gezien de grote problemen die er zijn qua wateroverlast.

Dat blijkt uit de reacties die woensdagavond naar voren zijn gebracht tijdens een bijeenkomst over de Omgevingsvisie 2030. De gemeente heeft de komende 10 jaar 2260 extra woningen nodig en die worden vooral binnenstedelijk gevonden. Maar voor 500 tot 600 huizen zijn nieuwbouwlocaties Hoge Haansberg, de Groene Wig en Lage Vaartkant in beeld. 

Tijdens de bijeenkomst wordt keer op keer herhaald dat er nog ‘geen plan ligt en alles bespreekbaar is’. Toch blijkt al snel dat die twee laatste gebieden samen in ieder geval niet groot genoeg zijn om die opgave te vervullen. Bij de Lage Vaartkant is plek voor maximaal 100 onderkomens en bij de Groene Wig 150, zo brengen aanwezige ambtenaren naar voren.

Verkeersoverlast

De omwonenden van beide locaties vrezen voor een toename van de verkeersoverlast die ze nu al ervaren. Daarom wordt gepleit voor de aanleg van een noordelijke rondweg om onder meer Sander en Haansberg te ontlasten. De bewoners van de Lage Vaartkant zien hun straat het liefst verkeersluw gemaakt worden. Ook het ondertunnellen van de spoorlijn op diverse plekken zien zij als een oplossing voor de verkeersproblemen.

Een complicerende factor in de Groene Wig is de grondspeculatie die daar heeft plaatsgevonden. Een speculant heeft een flinke lap grond gekocht, opgeknipt in 85 stukken van tussen de duizend en drieduizend vierkante meter en doorverkocht aan even zoveel nieuwe eigenaren. ,,Dat zou voor de gemeenteraad een belemmerende factor kunnen zijn, omdat er dan met heel veel eigenaren moet worden onderhandeld over de grond”, aldus een ambtenaar.

Niet te massaal

De bewoners van de Lage Vaartkant hebben weinig problemen met de komst van nieuwbouw, zolang die maar niet te massaal is. De eigenaar van tuincentrum Life&Garden wil zijn bedrijf graag fors vernieuwen, maar de vraag is of daar ruimte voor is aan de Lage Vaartkant. Mocht er op die plek dan woningbouw komen, dan stuit dat bij zijn buren niet direct op grote bezwaren.