Tractor door Etten-Leur bestrijdt eikenprocessierups

VideoETTEN-LEUR - Als gevolg van de explosieve stijging van het aantal eikenprocessierupsen heeft Etten-Leur dit jaar gekozen voor een andere wijze van bestrijden. Ze worden niet opgezogen, maar preventief weggespoten. 

Dat gebeurt met het biologische bestrijdingsmiddel Xentari, bestaande uit bacteriën, waarvan wordt gezegd dat het niet schadelijk is voor mensen en dieren. Ook andere insecten ondervinden er geen hinder van. 

Dat middel wordt vanuit vanuit een tractor met spuitinstallatie op de bomen  gespoten.  Uit voorzorg. ,,Als je dat niet tijdig doet krijgen de rupsen brandharen en die zijn gevaarlijk", zegt Rengert van de Pol, die maandag met zijn tractor door Etten-Leur reed.  

Volledig scherm
Ook in andere delen van het land worden tractoren ingezet ter bestrijding van de processierups. © West Betuwe

Brandharen

Quote

Als we wachten tot de rupsen die haartjes hebben en we spuiten dán pas, dan blaas je die brandharen weg

Rengert van de Pol

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen, komen de rupsen in groepjes samen. Ze vormen grote nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze ‘in processie’ op zoek naar voedsel. Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. De brandharen veroorzaken gezondheidsklachten.

,,Als we wachten tot de rupsen die haartjes hebben en we spuiten dán pas, dan blaas je die brandharen weg”, zegt Van de Pol. En dat moet dus juist voorkomen worden. 

Negatieve reacties

Van de Pol wilde dinsdagmiddag zelf liever geen tekst en uitleg geven over zijn werk, althans niet op beeld. ,,Ik mag dat ook niet, maar doe het ook liefst niet. We krijgen geregeld negatieve reacties van het publiek. Sommigen vinden, zegt Van de Pol, dat ‘we de natuur de vrije loop moeten laten’ en weer anderen noemen het zielig dat de rupsen onherstelbaar beschadigd worden door het biologische bestrijdingsmiddel waarmee ze bespoten worden. 

Voor mensen die vrezen voor hun eigen gezondheid: de brandhaartjes van de rupsen zijn dus wel schadelijk voor de gezondheid, het middel waarmee wordt gespoten zou daarentegen niet schadelijk zijn voor mens en dier.  

  1. Kara de Rooij uit Etten-Leur maakt duurzame aquarelverf
    PREMIUM

    Kara de Rooij uit Et­ten-Leur maakt duurzame aquarel­verf

    ETTEN-LEUR - Een kunstenares uit Etten-Leur is er in geslaagd verf te ontwikkelen die helemaal natuurlijk is. Vrij van dierlijke bestanddelen, gifstoffen en plastic. Daarmee is Kara de Rooij (35) de enige ter wereld. Waar de ontdekking haar brengt is nog gissen, maar het zou zo maar kunnen dat dit een doorbraak is voor veel kunstschilders uit binnen- en buitenland. “De meeste kunstenaars zitten in de ‘linkse’ hoek, die zijn over het algemeen wel bezig met milieu en duurzaamheid”, zegt ze. Volgens haar is de verf niet alleen duurzamer, maar ook mooier. En voor een vergelijkbare prijs als de niet-vegan variant.