Volledig scherm
Mannen kunnen soms minutenlang naar een klassieke motor staren. © Timo van de Kasteele

Terug naar de motorraces van vroeger met de VGBM Classic GP

ETTEN-LEUR - Veertig jaar oude racemotoren die op een speciaal uitgezet parcours in Etten-Leur zo regelmatig mogelijk proberen te rijden. Dat is wat er op 7 en 8 september gaat gebeuren op het industrieterrein Vosdonk.

De VGBM Classic GP Etten-Leur keert in het weekend van 7 en 8 september voor het derde jaar weer terug in Etten-Leur. Ruim twintig motorteams zullen dan op het parcours proberen om een zo regelmatige tijd neer te zetten. De winnaar van de race is namelijk niet het team dat als eerste de finish passeert, maar juist het team dat de meest regelmatige tijden heeft neergezet. Op zondag duren de wedstrijden een kwartier, maar zaterdagavond duurt de race wel drie uur.

Racen tegen de klok

Met het evenement wil de organisatie teruggaan naar de sferen van vroeger, zegt voorzitter Gijs van Hesteren van het medeorganiserende Stichting Aanvullende Motorsport (SAM). "Specifiek naar de eind jaren zestig, begin jaren zeventig, met de langeafstandsritten van die tijd. De 24-uursrace van Oss, bijvoorbeeld, met die oude motoren. Ook in Etten-Leur waren races op circuit De Klappenberg, maar daar zijn ze bijna vijftig jaar geleden mee gestopt vanwege vooral de veiligheid. Daarom is de race in Etten straks ook tegen de klok en niet tegen elkaar."

Dat betekent echter niet dat de motors als slakken over de baan gaan. Van Hesteren denkt dat ze gemiddeld genomen 120 kilometer per uur over de baan rijden, die loopt via de Parallelweg, Industriedwarsweg en de Oude Kerkstraat.

Inschrijvingen voor het evenement zijn nu zo'n anderhalve week bezig, Van Hesteren hoopt op zo'n 25 deelnemende teams en een 'paar duizend' bezoekers. Naast de race is de pitstraat volgens de voorzitter ook heel leuk voor het publiek. "Tijdens zo'n race komen de motoren namelijk vaak de straat ingereden. Om bij te tanken, of van bestuurder te wisselen. Maar ook om iets te repareren. Het blijven immers nog oude racemotoren."
Hier staat meer informatie over de VGBM Classic GP.