Volledig scherm
ROTTERDAM - Een portomonee met geld eurobiljetten erin, met twee handen iemand gaat wat kopen. .sparen , spaargeld zwart geld rijk economie rijkdom thuis , bewaren © ROBIN UTRECHT

Tekort aan geld voor ondersteunen van mensen met psychische problemen in Etten-Leur en Moerdijk

ETTEN-LEUR/MOERDIJK - Er is een tekort aan Wmo-gelden voor Etten-Leur en Moerdijk. Met dat geld wordt onder Beschermd Wonen gefinancierd. Dat is bedoeld voor ondersteuning van mensen met psychische problemen die 24 uurs toezicht of zorg nodig hebben.

Etten-Leur en Moerdijk vallen voor het Beschermd wonen onder de gemeente Breda. In het westelijke deel van de provincie bestaat een soortgelijke samenwerking van zes gemeenten rond centrumgemeente Bergen op Zoom.

Problemen

Die sloegen alarm omdat ze voorzagen dat bestaande voorzieningen zouden verdwijnen, meer dak- en thuislozen op straat zouden belanden, er meer problemen met verwarde mensen zouden komen en dat de wachtlijsten zouden groeien.

Om al die problemen voor te blijven besloot het Rijk onlangs om die regio 13 miljoen euro extra te geven voor Beschermd Wonen aan Bergen op Zoom en omstreken. Zo hoog als de nood in de gemeenten in die regio is gestegen is het nog niet in Etten-Leur en Moerdijk, zo zegt een woordvoerder in Breda.

Passender

,,We kunnen gewoon nog iedereen de zorg, hulp en ondersteuning bieden die hij of zij nodig heeft. Tegelijkertijd maken we ons wel zorgen dat steeds meer groepen kwetsbaren naar Breda kijken voor Wmo-hulp, terwijl hun zorgverzekeraar of het CIZ voor langduriger zorg waarschijnlijk passender zorg zou kunnen leveren.”

Het college van Breda streeft ernaar om de tekorten voor 1 januari 2021 in te lopen. ,,Concreet betekent dat voor Beschermd Wonen en dat we de opbouw van de tarieven van de zorgaanbieders aanpassen. De cliënten zullen daar vooralsnog weinig van merken.”